Narancsos-mákos pöfeteg
Karácsony közeledtével egyre inkább igényeljük a narancsos ízeket. Most ebbe a pöfetegbe csempésztem bele mákkal kombinálva. Előre lehet vele készülni, nem kell az utolsó pillanatban megsütni, néhány hétig eláll dobozban.
Hozzávalók
14 darabhoz- 20 dkg liszt
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- 8 dkg darált mák
- 6 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 db tojás
- fél narancs lereszelt héja
- fél narancs kifacsart leve
- 1 csipet só
- 2 teáskanál sütőpor
- porcukor a hempergetéshez
Elkészítés
Először a kandírozott narancshéjat aprítógépben felaprítjuk, ledaráljuk. Egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a darált mákot, a darált kandírozott narancshéjat, a sót és a sütőport.
Egy másik tálba – amiben majd összekeverjük az egész tésztát – kimérjük a szobahőmérsékletű vajat és a cukrot. Alaposan kikeverjük, hozzáütjük a tojást, így is kikeverjük, majd belereszeljük a fél narancs héját. A narancs ezen feléből a levét is kifacsarjuk, de ezt még nem öntjük bele. Fokozatosan hozzáadagoljuk keverés közben a lisztes elegyet és kevés narancslével hígítjuk. Enyhén ragadós, közepesen lágy, de formázható masszát kell kapnunk. Most letakarva hűtőbe tesszük legalább egy órára, de nem árt neki a 3-4 órás pihenés sem.
Amikor letelt a legalább 1 óra, egy tálkába porcukrot teszünk, ebbe fogjuk a pöfetegeket görgetni. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy tepsibe sütőpapírt vágunk. A hideg tésztából diónyi golyókat formázunk, kissé lelapítjuk, úgy, hogy kb. 1 cm vastagok legyenek, és megforgatjuk a porcukorban, de úgy rendesen. Mehet a sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól legalább 2 cm távolságra. Betoljuk a meleg sütőbe, és nagyjából 15 perc alatt készre sütjük. Nem kell tűpróba, amikor szépen feljött a közepe és márványosra repedt, kicsit megnyomjuk és érezni fogjuk, hogy kellően megszilárdult-e. Rácson kihűtjük és fogyasztható. Dobozban hosszabb ideig eláll. Jó étvágyat!