Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mini szilvás gombóc pirított mákkal

Adásban volt: 2013. March 22.
A recepthez tartozó videó
Sűrű, házi szilvalekvárral töltött, mákos "cake pop".
2016. January 12.

Hozzávalók

60 darabhoz
  • 1 kg szétfővő burgonya
  • 1 egész tojás
  • olívaolaj
  • 25-30 dkg liszt
  • 10 dkg szemes mák

  • 50 dkg sűrű szilvalekvár
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg friss kenyérmorzsa

Elkészítés

A burgonyát egészben, héjában, sós vízben, fedő alatt (kb. 40-50 perc alatt) teljesen puhára főzzük. A meghámozott, forró krumplit krumplinyomón áttörjük. Hozzáadjuk a tojást, az olajat (sima olaj helyett nagyon finom mákolajjal), az átszitált lisztet, a sót, végül az száraz serpenyőben, illatosra pirított, egész mákot. Gyorsan összedolgozzuk, és bucivá formázzuk. Négy részre osztjuk. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és 5x5cm-es négyzetekre vágjuk. Ezeket megtöltjük egy-egy kávéskanál szilvalekvárral, és diónyi méretű gombóccá formázzuk. Forró, lobogó, sós vízben addig főzzük, amíg 6-8 perc alatt teljesen fel nem jön a víz tetejére. Miközben fő, a morzsát. az olvasztott vajon ropogósra pirítjuk A gombócot meghempergetjük benne, majd kevés porcukorral és reszelt citromhéjjal megszórjuk.

Minigombócként nyalókapálcikán, vagy hurkapálcán tálalhatjuk.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mini szilvás gombóc

Sűrű, házi szilvalekvárral töltött, mákos "cake pop".

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!