Mini szilvás gombóc pirított mákkal
Hozzávalók
60 darabhoz- 1 kg szétfővő burgonya
- 1 egész tojás
- olívaolaj
- 25-30 dkg liszt
- 10 dkg szemes mák
- só
- 50 dkg sűrű szilvalekvár
- 10 dkg vaj
- 20 dkg friss kenyérmorzsa
Elkészítés
A burgonyát egészben, héjában, sós vízben, fedő alatt (kb. 40-50 perc alatt) teljesen puhára főzzük. A meghámozott, forró krumplit krumplinyomón áttörjük. Hozzáadjuk a tojást, az olajat (sima olaj helyett nagyon finom mákolajjal), az átszitált lisztet, a sót, végül az száraz serpenyőben, illatosra pirított, egész mákot. Gyorsan összedolgozzuk, és bucivá formázzuk. Négy részre osztjuk. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és 5x5cm-es négyzetekre vágjuk. Ezeket megtöltjük egy-egy kávéskanál szilvalekvárral, és diónyi méretű gombóccá formázzuk. Forró, lobogó, sós vízben addig főzzük, amíg 6-8 perc alatt teljesen fel nem jön a víz tetejére. Miközben fő, a morzsát. az olvasztott vajon ropogósra pirítjuk A gombócot meghempergetjük benne, majd kevés porcukorral és reszelt citromhéjjal megszórjuk.
Minigombócként nyalókapálcikán, vagy hurkapálcán tálalhatjuk.