Mini pavlova birsalmazselével
Maradék tojásfehérje tökéletes ehhez a recepthez, és még birsalmából sem kell sokat beszereznünk hozzá.
Hozzávalók
4 személyre- Pavlova:
- 4 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 1 tasak vanillincukor
- 1 csipet só
- 1 púpozott teáskanál keményítő
- Birsalmazselé:
- 1 közepes birsalma
- fél citrom leve
- 2 evőkanál cukor
- 3-4 szem szegfűszeg
- 3 db kardamom
- 1 evőkanál zselatin
- csipet só
- víz
- dió a díszítéshez
Elkészítés
A birsalmát negyedelem, magházát eltávolítom, ha szép a héja, akkor nem pucolom meg. Vékony szeletekre vágom, edénybe teszem, öntök rá annyi vizet, hogy éppen ellepje. Rálocsolom a citromlét, hogy ne barnuljon be. Hozzáadom a szegfűszeget és a kardamomot, csipet sót és a cukrot. Lefedve, közepes lángon puhára főzöm. Amikor puha, átkevergetem és leveszem a fedőt, alacsonyra állítom a lángot. Innentől lassú főzés jön, hogy szépen besűrűsödjön, közben időnként átkeverem, hogy le ne égjen.
Eközben a szobahőmérsékletű tojásfehérjéket a csipet sóval felverem, keverés közben a porcukrot kanalanként fokozatosan hozzáadom, ezután a vanillincukrot is beleszórom két részletben. A legvégén a keményítő kerül bele szintén két részletben. A végére egy kemény, egybefüggő habot kell kapnom.
A sütőt előmelegítem 120 °C-ra. Egy tepsire sütőpapírt teszek. A pavlova alapot beleteszem egy kinyomózsákba (vagy egy stabilabb tiszta zacskóba, aminek a végét levágom). Először kinyomok 6 alapot, megrajzolom a kört, olyan 8-10 cm-est, és befelé haladva feltöltöm. Aztán mindegyikre rajzolok még egy kört, de már csak a külsejükre. Gyakorlatilag egy kosárkát készítek. Addig megyek így végig a 6 darabon, amíg el nem fogy az alapom. Nem baj, ha beborul, kanállal lehet szépítgetni. Betolom a sütőbe és sütöm legalább 40 percet. Nem szereti az ajtónyitogatást. Onnan tudom, hogy hamarosan kész, hogy elkezdenek a hajszálrepedések megjelenni rajta. Ekkor már a külseje keményedik. Ilyenkor már meg lehet nézni, hogy stabil-e. Ha nem, hagyom még szikkadni. Amikor késznek ítélem, sütőajtót visszazárom, lekapcsolom a sütőt, és hagyom a 6 db kosárkánkat kihűlni.
Eközben a birsalma már egy sűrűbb, de még folyós massza. Leveszem a tűzről és kiszedem belőle a szegfűszeget és a kardamomot. Botmixerrel leturmixolom. Visszateszem a tűzre nagyon alacsony lángra. Egy tálkában 3-4 evőkanál vízzel összekeverek 1 evőkanál zselatint. Egyből össze fog állni, de nem gond, beleteszem a meleg birsalmaszószba, majd alaposan elkeverem, hogy minden csomó feloldódjon és eltűnjön. Rottyan még párat és már kész is. Leveszem, kihűtöm.
Amikor kihűlt a pavlova alap, a lehűlt birsalmazselét a közepére halmozom, tetejét dióval díszítem. Jó étvágyat!
Ezt a receptet is próbáld ki: