Mindenhez illő könnyű desszert
Mi az a desszert, ami egyszerű, mindenki megeszi, jól illik más ízekhez, és nem kell hozzá Michelin csillagos séfnek lenni, hogy valaki elkészítse? Szerintem a puding, méghozzá a vanília puding. Természetesen megvehetnénk a boltit is, akár a kész desszertet, akár a por formájában kaphatót, de miért tennénk, amikor tényleg nem bonyolult az elkészítése, és igazi vaníliát is tehetünk bele? Én egész biztos, hogy inkább ezt választom, és ha ezt megkóstolod, te is ezt fogod! Az igazi vanília ízét semi sem tudja utánozni: ez belekerülhet kivonat, vagy rúd formájában. Ha rudat használsz, akkor az egy kicsi nagyobb előkészülést igényel, ugyanis a hosszában félbevágott rudat és a kikapart magjait a fel kell forralni vagyis majdnem forralni a tejben, majd lefedve még állni is kell hagyni, hogy tényleg átvegye a vaníliaízt a tej. A kivonat ennél sokkal egyszerűbb, azt a végén kell beletenni és kész. Ráadásul, mivel sajátkészítésű kivonatot használok, még a kivonattal is látszódhatnak benne az apró kis vaníliamagok, úgyhogy az íz mellett a látvány is meggyőző (már látom, ahogy nagyon közel hajolsz a monitorhoz… J), és az ára sem olyan borsos.
A recept nem is lehetne egyszerűbb, bár némi odafigyelést igényel. A tojás és a kukoricakeményítő miatt lesz sűrű a massza, de könnyen csomósodhat is, pont ugyanezért, így nem túl magas lángon tényleg folyamatosan kell kevergetni. Ha mégsem vagy biztos abban, hogy teljesen csomómentes, inkább passzírozd át, az sosem árthat.
Hozzávalók
- 8 dkg cukor
- csipet só
- 3 ek kukoricakeményítő
- 5 dl tej
- 3 tojássárgája
- 3 ek vaj (kb 4 dkg)
- 1 tk vaníliakivonat
Elkészítés
Keverd össze a cukrot, sót és a kukoricakeményítőt, majd adj hozzá annyi tejet, hogy egy csomómentes pasztát kapj. Ekkor add hozzá a tojássárgáját, ezzel is keverd ki, majd mehet bele a maradék tej. Közepes lángon addig kevergesd, míg be nem sűrűsödik (ha a kanál domború hátán az ujjaddal húzol egy vonalat és ottmarad, nem folyik össze, akkor jó). Húzd le a tűzről, és add hozzá a vajat és a vaníliakivonatot. Tedd a hűtőbe dermdni és voilà!