Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Epres mille feuille

Az ezer lapos édesség egyszerűbb változata
2016. szeptember 24.

Hozzávalók

  • 1 csomag leveles tészta
  • 15 dkg friss eper (mirelittel is helyettesíthető)
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor + a díszítéshez
  • 200 ml habtejszín
  • Fél csomag vaníliás cukor vagy 1 ek vanília aroma
  • Bogyós gyümölcsök (málna, szeder, ribizli...)

Elkészítés

1. A leveles tésztát kissé lisztezett felületen kinyújtjuk, ezután két tepsire lesz szükségünk, ezeket készítsük elő.

2. Az egyik tepsit felfordítjuk, sütőpapírt helyezünk rá, rátesszük a kinyújtott tésztánkat.

3. Érdemes vékonyan bejelölni a tésztán előre, hogy mekkora lapokra akarjuk majd vágni! (Így könnyebb lesz a kisült tésztát szépen felvágni.)

4. A tészta tetejére egy újabb sütőpapírt helyezünk,  majd rárakjuk a sütőpapír tetejére a másik tepsinket.

5. Előmelegített sütőben először 10-12 percig, 180 fokon sütjük, majd levesszük a tepsit és a sütőpapírt a tetejéről, megszórjuk porcukorral és újabb 2-3 percig sütjük, de már 210 fokon!

6. Vigyázzunk, mert a cukor gyorsan meg tud égni, szép aranybarna lapot kell kapjunk, tetején karamellizálódott cukorral!

7. A krémhez robotgép segítségével lazítsuk fel a mascarponét egy kevés tejszínnel, majd mikor elértük a lazább állagot, mehet bele a maradék tejszín és az összes többi hozzávaló, legvégén az eper.

8. Ha mirelit epret használunk, vegyük ki még az elején, hogy kiengedjen, vagy tegyük be a mikróba addig, amíg meg nem puhulnak kicsit.

9. Nem baj, ha még hideg, vagy fagyos kicsit, a gép szépen elfogja dolgozni majd a krémmel.

10. Töltsük habzsákba a krémünket, majd nyomjunk 2-3 nagyobb halmot a tésztalapunkra.

11. Szórjuk meg bogyós gyümölccsel, de nem kell sok, csak fedjük be a maradék lyukakat.

12. Majd erre jöhet a következő lap, krém réteg, gyümölcs és végül tegyünk rá még egy utolsó leveles tésztát.

13. Díszítsük a tetejét még több gyümölccsel, majd a végén hintsük le porcukorral és tálalhatjuk is.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Hornyák Olivér

Hornyák Olivér receptje

Szerkesztőink kedvencei

Mascarponés villámdesszert

Mascarponés villámdesszert

Nem kell hozzá más csak mascarpone, tejszín, kevés cukor, néhány keksz, pár szem gyümölcs és körülbelül tíz perc múlva kész is a tökéletes desszert.
Francia krémes mascarponével

Francia krémes mascarponével

A klasszikus francia krémes egyszerűen elkészíthető és elronthatatlan változata. Kezdő cukrászok is bátran nekiállhatnak, a zajos siker garantált.
Almás krémes házilag

Almás krémes házilag

Az arany színűre, ropogósra sült vékony tésztalapok közé a tejszínes, vaníliás krémre karamellizált alma kerül. Az így elkészült almás krémes egyszerűen felejthetetlen.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!