Epres mille feuille
Hozzávalók
- 1 csomag leveles tészta
- 15 dkg friss eper (mirelittel is helyettesíthető)
- 25 dkg mascarpone
- 15 dkg porcukor + a díszítéshez
- 200 ml habtejszín
- Fél csomag vaníliás cukor vagy 1 ek vanília aroma
- Bogyós gyümölcsök (málna, szeder, ribizli...)
Elkészítés
1. A leveles tésztát kissé lisztezett felületen kinyújtjuk, ezután két tepsire lesz szükségünk, ezeket készítsük elő.
2. Az egyik tepsit felfordítjuk, sütőpapírt helyezünk rá, rátesszük a kinyújtott tésztánkat.
3. Érdemes vékonyan bejelölni a tésztán előre, hogy mekkora lapokra akarjuk majd vágni! (Így könnyebb lesz a kisült tésztát szépen felvágni.)
4. A tészta tetejére egy újabb sütőpapírt helyezünk, majd rárakjuk a sütőpapír tetejére a másik tepsinket.
5. Előmelegített sütőben először 10-12 percig, 180 fokon sütjük, majd levesszük a tepsit és a sütőpapírt a tetejéről, megszórjuk porcukorral és újabb 2-3 percig sütjük, de már 210 fokon!
6. Vigyázzunk, mert a cukor gyorsan meg tud égni, szép aranybarna lapot kell kapjunk, tetején karamellizálódott cukorral!
7. A krémhez robotgép segítségével lazítsuk fel a mascarponét egy kevés tejszínnel, majd mikor elértük a lazább állagot, mehet bele a maradék tejszín és az összes többi hozzávaló, legvégén az eper.
8. Ha mirelit epret használunk, vegyük ki még az elején, hogy kiengedjen, vagy tegyük be a mikróba addig, amíg meg nem puhulnak kicsit.
9. Nem baj, ha még hideg, vagy fagyos kicsit, a gép szépen elfogja dolgozni majd a krémmel.
10. Töltsük habzsákba a krémünket, majd nyomjunk 2-3 nagyobb halmot a tésztalapunkra.
11. Szórjuk meg bogyós gyümölccsel, de nem kell sok, csak fedjük be a maradék lyukakat.
12. Majd erre jöhet a következő lap, krém réteg, gyümölcs és végül tegyünk rá még egy utolsó leveles tésztát.
13. Díszítsük a tetejét még több gyümölccsel, majd a végén hintsük le porcukorral és tálalhatjuk is.