Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Epres mille feuille

Az ezer lapos édesség egyszerűbb változata
2016. September 24.

Hozzávalók

  • 1 csomag leveles tészta
  • 15 dkg friss eper (mirelittel is helyettesíthető)
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor + a díszítéshez
  • 200 ml habtejszín
  • Fél csomag vaníliás cukor vagy 1 ek vanília aroma
  • Bogyós gyümölcsök (málna, szeder, ribizli...)

Elkészítés

1. A leveles tésztát kissé lisztezett felületen kinyújtjuk, ezután két tepsire lesz szükségünk, ezeket készítsük elő.

2. Az egyik tepsit felfordítjuk, sütőpapírt helyezünk rá, rátesszük a kinyújtott tésztánkat.

3. Érdemes vékonyan bejelölni a tésztán előre, hogy mekkora lapokra akarjuk majd vágni! (Így könnyebb lesz a kisült tésztát szépen felvágni.)

4. A tészta tetejére egy újabb sütőpapírt helyezünk,  majd rárakjuk a sütőpapír tetejére a másik tepsinket.

5. Előmelegített sütőben először 10-12 percig, 180 fokon sütjük, majd levesszük a tepsit és a sütőpapírt a tetejéről, megszórjuk porcukorral és újabb 2-3 percig sütjük, de már 210 fokon!

6. Vigyázzunk, mert a cukor gyorsan meg tud égni, szép aranybarna lapot kell kapjunk, tetején karamellizálódott cukorral!

7. A krémhez robotgép segítségével lazítsuk fel a mascarponét egy kevés tejszínnel, majd mikor elértük a lazább állagot, mehet bele a maradék tejszín és az összes többi hozzávaló, legvégén az eper.

8. Ha mirelit epret használunk, vegyük ki még az elején, hogy kiengedjen, vagy tegyük be a mikróba addig, amíg meg nem puhulnak kicsit.

9. Nem baj, ha még hideg, vagy fagyos kicsit, a gép szépen elfogja dolgozni majd a krémmel.

10. Töltsük habzsákba a krémünket, majd nyomjunk 2-3 nagyobb halmot a tésztalapunkra.

11. Szórjuk meg bogyós gyümölccsel, de nem kell sok, csak fedjük be a maradék lyukakat.

12. Majd erre jöhet a következő lap, krém réteg, gyümölcs és végül tegyünk rá még egy utolsó leveles tésztát.

13. Díszítsük a tetejét még több gyümölccsel, majd a végén hintsük le porcukorral és tálalhatjuk is.

Megosztom barátaimmal
Hornyák Olivér

Hornyák Olivér receptje

Szerkesztőink kedvencei

Almás krémes házilag

Almás krémes házilag

Az arany színűre, ropogósra sült vékony tésztalapok közé a tejszínes, vaníliás krémre karamellizált alma kerül. Az így elkészült almás krémes egyszerűen felejthetetlen.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!