Menő sonkás pite egyszerű alapanyagokból
A legszokványosabb alapanyagokból is készülhet menő és finom étel. Ilyen ez a sonkás pite, ami kitűnő reggelire vagy uzsonnára.
Hozzávalók
4 személyre- A tésztához:
- 20 dkg fehér liszt
- 12 dkg vaj
- 1 db tojás
- csipet só
- (hideg víz, ha szükséges)
- A töltelékhez:
- 40 dkg füstölt és főtt sonka ledarálva (én a fagyasztóból kaptam elő egy adag maradék húsvéti sonkát)
- 20 dkg trappista sajt
- 3 evőkanál tejföl
- 1 csokor snidling apróra vágva
- néhány csavarás friss őrölt bors
- egy kevés mustár
- fél cukkini
Elkészítés
A lisztbe belevagdalom a vajat (vagy nagy lyukú reszelőn lereszelem) és elmorzsolom, ne maradjon benne egész vajdarabka. Hozzáütöm a tojást, megsózom és összegyúrom. Ha szükséges, akkor 1-2 evőkanál hideg vizet még adok hozzá. Könnyen nyújtható tésztát kell kapjak.
Kivajazom a sütőformát, ami olyan 26 cm átmérőjű, a tésztát lisztezett deszkán kinyújtom úgy, hogy pár mm-es legyen, és a kivajazott formába pont passzoljon. Beteszem a formába a tésztát, elegyengetem, hogy legyen pereme is, de ne lógjon ki.
A töltelékhez egyszerűen összekeverem a ledarált sonkát a tejföllel, mustárral, borssal és snidlinggel, hozzáadom a reszelt trappistát. Beleegyengetem a kibélelt formába, rászeletelek néhány vékony szelet cukkinit, és 180 °C-on kb. 45 perc alatt készre sütöm. Jó étvágyat!