Meggyes-pudingos rétes
Hamarosan érkeznek a friss gyümölcsök, így most érdemes „leszámolni” az utolsó lekvárokkal, dzsemekkel, befőttekkel, kompótokkal. Én most a meggybefőttnek egy finom rétesben találtam helyet.
Hozzávalók
2 rúdhoz- 6 dl tej
- 15 dkg cukor
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 25 dkg meggybefőtt (lecsepegtetve, kinyomkodva)
- 1 csomag 6 lapos réteslap
- kb. 8 dkg vaj vagy margarin
- 4 evőkanál búzadara
- 1 kis tojás a kenéshez (vagy helyette is vaj vagy margarin)
- porcukor a tálaláshoz
Elkészítés
4 dl tejet felteszünk forrni a cukorral. A maradék tejben simára keverjük a pudingot, a lábasba csorgatjuk, és mérsékelt lángon, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, lefedjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Kiterítünk egy réteslapot egy tiszta konyharuhára. Vékonyan megkenjük olvasztott vajjal vagy margarinnal, és rátesszük a 2. lapot. Erre szintén vaj, majd a 3. lap kerül. A tészta 1/3-ára (a széleket üresen hagyva) búzadarát szórunk. Eloszlatjuk rajta a habverővel krémesre kevert puding és a meggy felét, a széleket felhajtjuk, és a konyharuha segítségével felcsavarjuk rétest. Hasonlóan elkészítjük a másik rudat is.
A réteseket sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, tetejüket lekenjük felvert tojással vagy olvasztott zsiradékkal. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Pihentetés után megszórjuk porcukorral, majd felszeleteljük.
Tipp: Amikor az első rudat készítjük, a várakozó másik három réteslapot takarjuk le éppen benedvesített konyharuhával, hogy felhasználásig ne száradjanak ki.