Mediterrán paradicsomleves halas raviolival
A teraszunkon rengeteg fűszernövénykét nevelgetek, így tavasztól őszig csak ki kell mennem főzés közben, lecsipkedni pár levelet, és már dobom is az éppen készülő ételbe. Arra biztatlak titeket, hogy vásároljatok be pár jó minőségű növényt, szépen ellesznek akár egy balkonládában, akár néhány helyes kis kaspóban. Ennek a nyárias paradicsomlevesnek a sok friss fűszer a lelke, kár lenne szárítottból főzni.
Hozzávalók
4 személyre- A leveshez:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 80 dkg húsos paradicsom meghámozva, kimagozva, felkockázva
- 4 kis ág kakukkfű
- 2 ág oregánó
- 1 marék bazsalikomlevél + a díszítéshez
- 1 ág rozmaring
- só, ízlés szerint kevés cukor
- A raviolihoz:
- 2+1 tojás
- 10 dkg liszt
- só
- 1 evőkanál vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 25 dkg tengeri halfilé
- pár reszelés biocitromhéj
Elkészítés
A raviolihoz 2 tojást keményre főzünk. Megvárjuk, hogy kezelhető hőmérsékletűre hűljenek, majd megpucoljuk őket. Közben a maradék tojásból, a lisztből és egy nagy csipet sóból keményebb, sima felszínű, ruganyos állagú tésztát gyúrunk. Nedves konyharuhával letakarjuk, negyedórát pihentetjük.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd a megpucolt, felaprított fokhagymát és a felkockázott halfilét átpároljuk rajta. Sóval és reszelt biocitromhéjjal ízesítjük. Félretesszük kissé hűlni, majd késes aprítóban összetörjük a főtt tojással. Ha szükséges, még megsózzuk. Nem szükséges teljesen homogénre törni, maradjon kissé darabos.
Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olívaolajat. Rádobjuk a megpucolt, finomra aprított fokhagymát, majd rászórjuk a paradicsomkockákat. Felöntjük 6-7 dl vízzel vagy zöldségalaplével. Beletesszük a kakukkfű és az oregánó lecsipkedett leveleit, a felcsíkozott bazsalikomot és egészben a megmosott rozmaringágat. Sóval (és ízlés szerint kevés cukorral – én nem szoktam beletenni) ízesítjük, majd lassú tűzön összefőzzük. Végül eltávolítjuk a rozmaringot.
A pihentetett tésztát átengedjük a tésztanyújtógép valamennyi állásán (ennek hiányában sodrófával a lehető legvékonyabbra nyújtjuk). Közepes méretű pogácsaszaggatóval 16 korongot szaggatunk belőle (a korongok mennyisége függ a szaggató méretétől). Ha marad tészta, egyszerűen tegyük el csipetkének! A tésztakorongok felének a közepére 1-1,5 púpozott kávéskanálnyi halas-tojásos tölteléket teszünk. Az üresen maradt tésztaszéleket beecseteljük vízzel, majd befedjük mindet a töltelék nélküli korongokkal. A levegőt kiszorítva jól összenyomkodjuk. (Én a széleket vissza is hajtogattam, ezzel díszítve a raviolikat, de ez akár el is maradhat.) Lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük mindet.
A kész levest a raviolikkal és bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.