Ez egy igen jól sikerült mázas oldalas recept
Zsenge ifjúkoromban leginkább a rövidkarajt, esetleg a szűzpecsenyét szerettem a sertéshúsok közül, nem nagyon szimpatizáltam a zsírosabb, csont körüli húsokkal. Szerencsére azóta beláttam, hogy ezzel a megközelítéssel leginkább magammal tolok ki, hiszen ezek a részek nagyságrendekkel jobb ízűek, kár lett volna száraz húsokat rágcsálnom hátralévő életemben.
Az alábbi receptet egy jó nevű külföldi szakács barátom mutatta, persze nem pont így, és végképp nem háztartási sütővel, de a kellemes emléktől inspirálva nekiugrottam a rekonstruálásának és az a helyzet, hogy nagyon jól sikerült.
A múltkori, patty melt szendvics kapcsán elhalasztott diétánkat toljuk még egy héttel későbbre!
(Vagy ha már elkezdtük, függesszük fel!)
Hozzávalók
- 1 kg sertésoldalas
- 1,5 dl ketchup
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál méz
- 1 teáskanál őrölt koriandermag
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál chili pehely
- 1 teáskanál füstölt paprika
- só, bors
Elkészítés
1. A hús kivételével a hozzávalókat összekevertem, és csak kóstolás után sóztam meg, mert még időben eszembe jutott, hogy a szójaszósz használata esetén óvatosan kell bánni a sóval.
2. Az oldalast a csontok mentén darabokra vágtam, és az összekevert pácba forgattam. Letakarva egy éjszakára a hűtőbe tettem. (Ha sietünk, vagy későn jut eszünkbe, éjszakáztatás nélkül is nyugodtan elkészíthető.)
3. A kedvenc öntöttvas lábosomban kevés (tényleg kevés) zsiradékot forrósítottam, és a pácból kivett húsdarabokat megpirítottam.
4. Ezt követően hozzáöntöttem a maradék pácot, nagyjából másfél deci vizet, és lefedve, 220 fokra előmelegített sütőben, időnként megforgatva másfél óráig sütöttem.
5. Forgatáskor a hús puhaságát is ellenőriztem, majd az idő lejártával a lábos fedelét levettem, és nagyjából 10-15 percig hagytam pirulni.
6. Majonézes káposztasalátával és édesburgonya pürével tálaltam.