Mangós ragacsos rizs
Aki kedveli az ázsiai konyhát, biztosan találkozott már ezzel az egyszerű, de annál finomabb desszerttel, hiszen sok ilyen típusú étteremben megtalálható az étlapon, viszont otthon is egyszerűen, pár lépésben elkészíthető.
Hozzávalók
2 adaghoz- 15 dkg jázmin rizs
- 1 dl sűrű kókusztej
- 5 dkg eritrit
- csipet só
- 1 db érett mangó
- 1 evőkanál fekete szezámmag
Elkészítés
A rizst feltesszük kétszeres mennyiségű vízzel főni, majd többszöri kevergetés mellett – hogy minél több keményítő távozzon és minél „ragacsosabb” legyen – majdnem puhára főzzük. Ezután belekeverjük a kókusztejet, az eritritet és a sót, és 2-3 percig tovább főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Kis tálkákba kanalazzuk, majd tálalásig hűtőben pihentetjük.
A mangót lapos magja mentén 3 részre vágjuk. A húsát kikanalazzuk a héjából, majd egy éles késsel hosszában hajszálvékony szeletekre vágjuk. A szeleteket kissé széthúzzuk kb. 15-20 cm-es hosszban, majd szorosan feltekerjük rózsa formára.
A fekete szezámmagot száraz serpenyőben 1-2 perc alatt megpirítjuk, hogy különleges aromát adjon a desszertnek.
A formából kiöntjük kistányérra a lehűtött rizst, a tetejére helyezzük a mangórózsát, majd pirított szezámmal megszórva tálaljuk.