Mango lassi
A világ melegebb felén, pl. Floridában épp most van mangó szezon. Már itthon is kapni majdnem teljesen érett mangót, de ha épp nem lenne az, akkor a barackhoz hasonlóan csak kint kell hagyni a pulton pár napig. Azt, hogy a mangó érett, egyébként hasonlóan a sárgadinnyéhez, szaglással lehet a legbiztosabban eldönteni. A száránál megszaglászva, ha édes mangóillatot érzünk, akkor szinte biztos, hogy érett a gyümölcs, ha szúrósabb mangóillatot, vagy semmit nem lehet érezni, akkor viszont még messze van a jótól. A textúra is segítség lehet, hiszen, szintén az őszibarackhoz hasonlóan, az érett mangó puha. Ha nagyon kemény a gyümölcs, akkor biztosan nem érett. A szín, viszont NEM jelent semmit. Akár piros, akár zöld, ugyanúgy lehet érett és éretlen is. Használd az orrod, ha biztosra akarsz menni.
Hozzávalók
- 1-2 db kardamom
- 2 érett mango
- 3 ½ dl natúr joghurt
- 2 ek méz
- kb 1. Jégkockatartónyi jég
Elkészítés
A kardamomot egy mozsárban porrá zúzzuk(a héját eltávolítjuk). A mangót meghámozzuk, felkockázzuk, és a kardamommal együtt turmixba dobjuk és simára turmixoljuk. Hozzáadjuk a joghurtot, a mézet és a jeget, és addig turmixoljuk, míg a jég összetört, és az ital habos nem lett. Én néha szeretem egy facsarásnyi lime-mal tálalni, bár ez korántsem hagyományos, de a kesernyés, savanykás íz remekül illik ehhez a joghurtos, édes italhoz.