Ma van a napja ennek a könnyű, habos sütinek, készítsétek el!
Ez a könnyű, habos süti Amerika egyik kedvence, sőt Massachusetts állom hivatalos édessége. Története 1855-re nyúlik vissza, ekkor még a piték és a torták között nem volt olyan éles határvonal, mint most. Éppen ezért bár pie-nak, azaz pitének nevezték, igazából inkább tortaként aposztrofálható. Október 23-án pedig emléknapja is van! És hogy hogyan kerülnek a kis tökök a torta tetejére? Hát úgy, hogy hamarosan itt a Halloween, és némi „tökös” vagy éppen „ijesztő” dekorral tökéletes lehet erre az alkalomra is.
Hozzávalók
- A tésztához:
- 6 tojás
- 15 dkg kristálycukor
- 10 dkg lágy vaj + a forma kikenéséhez
- 1 dl tej
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 25 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- A krémhez:
- 5 dl tej
- 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
- 4 nagy tojássárgája
- 8 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- A tetejére:
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 kávéskanál olaj
- tök formájú gumicukrok
Elkészítés
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket lágy habbá verjük.
A tojássárgájákat kikeverjük a cukorral és a vajjal, majd hozzáadjuk a tejet és a vaníliaaromát.
A lisztben elvegyítjük a sütőport és a sót, a tojásos elegyhez szitáljuk, végül óvatosan, lapátkanállal beleforgatjuk a tojásfehérjehabot is.
A masszát kivajazott gyűrűs tortaformába simítjuk (kb. 22 cm átmérőjűbe), és 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben tűpróbáig sütjük. Ha sütés közben nagyon pirulna a teteje, letakarjuk alufóliával.
A krémhez felforralunk 4 dl tejet a vaníliamagokkal. A maradék tejet kikeverjük a tojássárgájákkal, a cukorral és a pudingporral. Öntünk hozzá egy kevés meleg tejet, hőkiegyenlítjük, majd az egészet visszacsorgatjuk a lábasba. Kevergetve sűrű krémmé főzzük, majd letakarva félretesszük hűlni. Ha kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük 1-2 órára.
A pihentetett krémet gébi habverővel alaposan kihabosítjuk. A kihűlt tésztát vízszintesen két részre vágjuk (ha a teteje felpúposodott, szintén levágjuk). Megtöltjük a krémmel úgy, hogy kicsit túllógjon a tésztán.
Az étcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk az olajjal. Simára keverjük, majd a süti tetejére csorgatjuk-kenjük. Mikor megszáradt a csoki, kirakjuk a gumicukrokkal.