Az édes és a sós mennyei találkozása: juharsziruppal kandírozott bacon
Számos kanadai étel van, ami kevésbé ismert, pl a vajas pite, vagy a Tortierre, egy húsos pite, a sózott, párolt hús párolt zöldségekkel, a bannock, egy kenyérféle, vagy a pemmican, egy indián étel, amely jávorszarvashús és áfonya szárított elegye, egy műzliszeletre emlékeztet, és hagyományosan energiát adó ételként fogyasztották. Aztán ott van az egyre híresebb poutine, a mártással és túrószerű sajttal tuningolt sült krumpli, vagy a juharszirup.
Ez utóbbi rendkívüli népszerű az egész világon, ami nem is csoda, hiszen karamelles íze, és egészségesnek vallott tulajdonságai még a borsos árát is ellensúlyozni tudják. Ez az édes szirup a juharfák csapolásával készül, és régebben a cukortartalom, és szín szerint oszályokba sorolták, 2 évvel ezelőttől azonban ha egységes a színe és nincs mellékíze, egyszerűen juharszirupnak lehet nevezni bármelyiket.
Isteni adomány, annyiféleképpen lehet használni. Édes és sós ételekhez egyaránt működik, de ha már Kanada nap van, akkor hadd legyen a juharszirup még kanadaibb: baconnel. Igen, jól látod, bacon és juharszirup, együtt. Szebben is mondhatom, juharsziruppal kandírozott bacon. Isteni lesz, meglátod, és nem csak isteni, hanem sokféleképpen használható, önmagában rágcsának, salátákra, vagy mondjuk szendvicsekbe. Elkészíteni sem bonyolult, bár kanadai nyárra szabták, ahol nyilván nem gond bekapcsolni a sütőt. De ha gondolod, tedd el hűvösebb időre ezt a receptet, megéri!
Hozzávalók
- ½ kg szeletelt bacon (én a kicsit vastagabbra szeletelt császár szalonnát használtam)
- 3 ek juharszirup
- 4 ek barnacukor
- 2 púpozott ek dizsoni mustár
- csipet só
- csipet cayenne bors
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 175ºC-ra. Bélelj ki egy tepsit fóliával. Az elkészítést nagyon egyszerű: keverd össze az összes ízesítőt, majd alaposan forgasd meg benne a szalonna szeleteket. Itt viszont jön egy kis trükk: ha van olyan rácsod, amit a tepsire állíthatsz, tedd meg, és erre terítsd a szeleteket. Ha nincs, akkor tedd a rendes sütőrácsodra a szeleteket, ezt a sütő közepére helyezd, a tepsit pedig eggyel alá, hogy felfogja a csöpögő zsírt. Ez egyébként kenyérre kenve….mmmm.
Kb. 20 perc után nézz rá, nehogy megégjen. Szinte biztos, hogy kell neki még legalább 10 perc, én ha pl. vastagabb szeleteket használok, ilyenkor átváltok légkeverésre. A lényeg, hogy megpiruljon, és ropogós legyen, de ne égjen meg. Ugyanakkor, ha előbb veszed ki, mint ahogy kell, gumis, rágós lesz, és élvezhetetlen, úgyhogy türelem bacont terem. Hagyd egy kicsit a rácson hűlni, de 1-2 percnél tovább ne nagyon, mert odaragad. Sütőpapírban jól tárolható a hűtőben, de szobahőmérsékleten fogyaszd.