Leveles napocska
Kerekre nyújtott leveles tésztából könnyű napocskát formázni. Én viszont legtöbbször téglalap alakú, sütőpapírra feltekert tésztát szoktam vásárolni, és nem szeretem kidobni a felesleget, így ebből a formából is el szoktam készíteni ezt a sütit. Pár vágás az egész, egyáltalán nem bonyolult!
Hozzávalók
1 süteményhez- 1 teáskanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 8 dkg sűrített paradicsom
- pár bazsalikom- és rozmaringlevél
- só
- 1 csomag hűtött, sütőpapírra feltekert leveles tészta (27 dkg-os kiszerelés)
- 3 dkg magozott, fekete olajbogyó
- 5 dkg trappista sajt
- 1 kis tojás a kenéshez
Elkészítés
Egy kis lábasban, a felhevített olívaolajon megfonnyasztjuk a megpucolt, lereszelt fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot, a finomra aprított zöldfűszereket és egy kevés sót. 1-2 percet főzzük.
A leveles tésztát kitekerjük (felhasználás előtt 15 perccel kivesszük a hűtőből), és keresztben kettévágjuk. Az egyik felét megkenjük a paradicsommal, rászórjuk az apróra vágott olajbogyókat és a lereszelt sajtot. Rátesszük a másik tésztafelet, így egy négyzethez közelítő formát fogunk kapni. Óvatosan összenyomkodjuk, és lekenjük felvert tojással.
Jön a formázás, ehhez a tésztát áttesszük arra a sütőpapírral bélelt tepsire, amin sütni fogjuk. A két vízszintes oldalt (felőlünk nézve a tészta alsó és felső oldalát) középen bevágjuk úgy, hogy a vágások ne érjenek össze, középen maradjon egyben egy rész (függőleges vonalak az ábrán). Ezután a 4 sarkot is bevágjuk közép felé haladva (átlók az ábrán). Végül pedig a tészta (felőlünk nézve) két oldalát is bevágjuk középen (vízszintes vonalak az ábrán). Az így kapott „ágakat” párszor megcsavarjuk, és azokat a részeket, amin nincs kenés, még lekenjük a felvert tojással.
180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 18-20 percet sütjük, önmagában vagy plusz mártogatóssal tálalhatjuk.