Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Lángos-puffancsok mézes-fahéjas vajjal

2016. december 8.

Hozzávalók

2-3 tucathoz
  • 2 csomag szárított élesztő
  • ½ csésze meleg víz
  • 1 csésze forrásban lévő víz
  • ½ csésze+1 evőkanál kristálycukor
  • ½ csésze vaj, kis darabokban
  • 2 teáskanál só
  • 3 tojás, enyhén felverve
  • 4 ½ csésze liszt
  • olaj a sütéshez
  • Fahéjas-mézes vajhoz:
  • ½ csésze puha vaj
  • ¼ csésze méz
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítés

1. Egy kis tálban keverjük össze az élesztőt, a ½ csésze meleg vizet és 1 evőkanál cukrot. Tegyük félre, és várjuk meg amíg az élesztő elkezd dolgozni, és felhabosodik.

2. Tegyük a maradék ½ csésze cukrot és a vajat az elektromos mixer keverőtáljába Öntsük rá a forrásban lévő vizet. Alacsony fordulaton keverve adjuk hozzá a sót és a tojásokat. Adjuk hozzá az élesztős keveréket és 2 csésze lisztet. ½ csészénként adjuk hozzá a maradék lisztet is. (Lehet, hogy kell még hozzá egy kis liszt. A tészta ilyenkor még ragad a kezünkhöz, de az edény oldalától már finoman kezd elválni.

3. Olajozzuk meg a tészta tetejét, majd fedjük le, és hagyjuk kelni egy órán keresztül, majd tegyük a hűtőbe, amíg teljesen lehűl.

4. Sütés előtt tegyünk 5-7 cm magasan olajat egy vastag aljú lábosba, és közepes lángon kezdjük el melegíteni egészen 175 fokosra. Egy munka felületet szórjunk meg liszttel. Osszuk ketté a tésztát, és az egyik felét nyújtsuk ½ centi vastagra. Vágjunk belőle 7 centis négyszögeket. Az ujjunkkal vagy egy késsel szúrjuk át a közepét, és tegyük a négyszögeket a forró olajba. Egyszerre csak 2-4 lángost süssünk, a lábos méretéttől függetlenül. Süssük addig, amíg az egyik oldala aranybarna és felpuffadt, majd fordítsuk meg, és süssük meg a másik oldalát is. Ha megsültek, vegyük ki a lángosokat az olajból, és papírtörlőn itassuk le róla az olajat.

5. Mézes vajjal, mézzel, dzsemmel tálaljuk vagy szórjuk meg porcukorral.

 Fahéjas-mézes vaj:

Alaposan keverjük össze a vajat a fahéjjal és a mézzel.

 

Forrás: tasteandtellblog.com

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Édesköményes szűzpecsenye krumplilángossal

Édesköményes szűzpecsenye krumplilángossal

Rákóczi Feri, édesanyja krumplilángosát ajánlja köretként az édesköményes, rozmaringos szűzpecsenye mellé. Fantasztikus illatok keveregnek a konyhában, amit csak akkor élvezhetünk, ha magunk is elkészítjük.
Kefires lángos (gluténmentes)

Kefires lángos (gluténmentes)

Érdemes a tésztát akár nagyobb adagban bekeverni, 4-5 napig simán elvan a hűtőben, így bármikor lehet friss és gluténmentes lángosunk, amíg a tészta kitart.
Egyszerű lángos

Egyszerű lángos

Az egyszerű lángos tényleg nagyon egyszerűen elkészíthető, nem kell hozzá különösebb tudomány. Ha meguntuk, akkor pedig elkezdhetjük megtölteni: sajttal, baconnel, rozmaringgal.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!