Lángos-puffancsok mézes-fahéjas vajjal
Hozzávalók
2-3 tucathoz- 2 csomag szárított élesztő
- ½ csésze meleg víz
- 1 csésze forrásban lévő víz
- ½ csésze+1 evőkanál kristálycukor
- ½ csésze vaj, kis darabokban
- 2 teáskanál só
- 3 tojás, enyhén felverve
- 4 ½ csésze liszt
- olaj a sütéshez
- Fahéjas-mézes vajhoz:
- ½ csésze puha vaj
- ¼ csésze méz
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés
1. Egy kis tálban keverjük össze az élesztőt, a ½ csésze meleg vizet és 1 evőkanál cukrot. Tegyük félre, és várjuk meg amíg az élesztő elkezd dolgozni, és felhabosodik.
2. Tegyük a maradék ½ csésze cukrot és a vajat az elektromos mixer keverőtáljába Öntsük rá a forrásban lévő vizet. Alacsony fordulaton keverve adjuk hozzá a sót és a tojásokat. Adjuk hozzá az élesztős keveréket és 2 csésze lisztet. ½ csészénként adjuk hozzá a maradék lisztet is. (Lehet, hogy kell még hozzá egy kis liszt. A tészta ilyenkor még ragad a kezünkhöz, de az edény oldalától már finoman kezd elválni.
3. Olajozzuk meg a tészta tetejét, majd fedjük le, és hagyjuk kelni egy órán keresztül, majd tegyük a hűtőbe, amíg teljesen lehűl.
4. Sütés előtt tegyünk 5-7 cm magasan olajat egy vastag aljú lábosba, és közepes lángon kezdjük el melegíteni egészen 175 fokosra. Egy munka felületet szórjunk meg liszttel. Osszuk ketté a tésztát, és az egyik felét nyújtsuk ½ centi vastagra. Vágjunk belőle 7 centis négyszögeket. Az ujjunkkal vagy egy késsel szúrjuk át a közepét, és tegyük a négyszögeket a forró olajba. Egyszerre csak 2-4 lángost süssünk, a lábos méretéttől függetlenül. Süssük addig, amíg az egyik oldala aranybarna és felpuffadt, majd fordítsuk meg, és süssük meg a másik oldalát is. Ha megsültek, vegyük ki a lángosokat az olajból, és papírtörlőn itassuk le róla az olajat.
5. Mézes vajjal, mézzel, dzsemmel tálaljuk vagy szórjuk meg porcukorral.
Fahéjas-mézes vaj:
Alaposan keverjük össze a vajat a fahéjjal és a mézzel.
Forrás: tasteandtellblog.com