Krémes is, habos is, puha is, roppanós is, torta is, keksz is. A lényeg, hogy epres és isteni!
Mivel elindult az eperszezon, kihagyhatatlan a repertoáromból az angol klasszikus, a strawberry shortcake. Minden évben többször elkészítem ezt a finomságot, ha sütemény, és epres sütemény, akkor nekem ez az a bizonyos.
Magyarul a „minek nevezzelek” jut először eszembe, mert ez tulajdonképpen egy epres kis tortácska, de nem úgy. Vagyis úgy, de mégse, na szóval ez a shortcake egy omlós tészta, igazából kekszes jellegű, és benne hivatalosan clotted cream, azaz sűrű tejszín található, nagyjából a vaj és a tejszínhab határán valahol, valamint eper, akár nyersen, akár sütve (nyami!), akár főzve. Egyszerű de nagyszerű, torta is, keksz is, és a nemrég veletek is megosztott tippnek is köszönhetően légiesen könnyed.
Hozzávalók
- A tésztához:
- 19 dkg finomliszt
- 3 dkg kukoricaliszt (nem keményítő!)
- 2 főtt tojássárgája
- 1 ek sütőpor
- csipet só
- 3 evőkanál cukor + a szóráshoz
- 9 dkg vaj
- 1 ½ dl tejszín + 2-3 ek
- Az epres töltelékhez:
- ½ kg eper
- 4 ek cukor
- ½ rúd vanília
- ½ citrom leve
- 2 ½ dl tejszín
- 2 ek porcukor
Elkészítés
A legegyszerűbb, ha a liszteket, a sót, a 3 ek. cukrot és a tojássárgáját belepakolod a késes aprítódba, mert így tuti elvegyül a tojássárgája. Ha nincs ilyened, akkor passzírozd át a tojássárgáját egy szűrőn, és kézzel keverd össze a száraz hozzávalókat, majd morzsold el benne a hideg, kis kockákra vágott vajat. Ha már csak borsónyi vajdarabok vannak benne, add hozzá az 1 ½ dl tejszínt, és dolgozd össze annyira, hogy épp, csak összeálljon. Ha nagyon száraz lenne, adhatsz még hozzá a tejszínből. Formázz belőle egy nagy labdát, majd oszd 6 egyenlő részre, és minimális gyúrással készíts belőle kis golyókat, amelyeket helyezz sütőpapírral bélelt tepsire. Kissé kilapíthatod, de ne laposra! Tedd a hűtőbe pihenni legalább fél órára. Közben tisztítsd meg az epret, majd vágd félbe. A nagyobb részét cukrozd meg, és add hozzá a citromlé felét, majd add hozzá a vaníliarudat is, és közepes lángon főzd, míg szirupos nem lesz, kb. 15 percig. Add hozzá a maradék citromlevet, majd tedd félre hűlni. A többi felezett epret csak tedd félre felhasználásig.
Melegítsd elő a sütőt 180ºC-ra. Kend meg a tésztahalmok tetejét tejszínnel, és szórd meg kevés cukorral, majd tedd a sütőbe kb. 35 percre, míg a széle el nem kezd barnulni. Vedd ki, és tedd félre hűlni.
Verd fel a tejszínhabot a porcukorral. Villával feszegesd ketté (vághatod is) a kihűlt kekszet, kanalazz bele 1-2 ek. tejszínhabot, majd 3-4 ek. eperkompótot. Végül adj hozzá a friss eperből is. Sokféle textúra, krémes, habos, puha és roppanós találkozik, egy kellemesen édes, és egyszerre savanykás desszertben.