Körtés zellerkrémleves karamellizált dióval
Hozzávalók
- 1 db zeller
- 2 db burgonya
- 2 db körte
- ½ fej vöröshagyma
- 2-3 db zsályalevél
- 5 dl alaplé
- 1,5 dl tejszín
- 5 dkg vaj
- só
- csipet szerecsendió
- 1 ek. cukor
- 10 dkg dió
Elkészítés
1. A zellert és a burgonyát meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Egy fél apróra vágott hagymát vajon egy csipet sóval megdinsztelünk. Hozzáadjuk a reszelt zellert és burgonyát, kicsit pirítjuk, majd felöntjük alaplével. A meghámozott körtét felkockázzuk, és hozzáadjuk az alaphoz. Megsózzuk, és beledobjuk a friss zsályalevelet, majd 15 percet fedő alatt főzzük.
2. A levesbetéthez a cukrot kevés vízzel karamellizáljuk, majd beledobjuk a negyedelt diót, és összekeverjük.
3. A levesből kivesszük a zsályát és turmixoljuk, majd felöntjük a tejszínnel. Összemelegítjük, kevés cukrot adunk hozzá, majd a tűzről levéve beledobjuk a vajat. Tálaláskor a karamellizált diót a leves tetejére tesszük.