Könnyű mogyoróvajas sütemény Nutellával
Hozzávalók
20-25 darabhoz- 250g Nutella
- 220g liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- ¼ teáskanál sütőpor
- ¼ teáskanál só
- 180g sózatlan, szobahőmérsékletű vaj
- 100g cukor
- 90g világos barna cukor
- 190g krémes mogyoróvaj
- 1 nagy tojás, felverve
- ½ teáskanál vanília kivonat
Elkészítés
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Fogjuk a Nutellát, és kanalazzunk 25 teáskanálnyi halmot a tepsire, majd tegyük be a mélyhűtőbe legalább egy órára, amíg megszilárdul. De maradhat egy egész éjszakára is, ha sikerült előre terveznünk.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (légkeverésesnél 170), és béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral, vagy szilikon sütőlappal. Keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót, majd tegyük félre.
Elektromos habverővel keverjük habosra a vajat a cukrokkal. Adjuk hozzá a mogyoróvajat, és keverjük simára.
Adjuk hozzá a tojást és a vaníliát, és újra keverjük simára.
3 részletben adjuk hozzá a lisztes keveréket, és keverjük addig, amíg teljesen egynemű nem lesz.
Vegyük ki a Nutellát a mélyhűtőből. Két evőkanálnyi tésztát finoman lapítsunk ki a tenyerünkben, tegyük a Nutella gömböt a közepére, és csomagoljuk be a tésztába. Figyeljünk rá, hogy a Nutella teljesen eltűnjön a tésztában. Egymástól távolabb tegyük a kis csomagokat az előkészített tepsire. Villával nyomjuk le egy kicsit a tetejét, egy kis mintát is nyomva rá.
Ismételjük addig, amíg az első tepsi meg nem telik (ne legyen nagyon zsúfolt). A maradék Nutellát felhasználásig tegyük vissza a mélyhűtőbe.
Süssük a sütiket 12 perig az előmelegített sütőben, félidőben fordítsuk meg, hogy mindenhol egyenletesen megsüljenek.
Néhány percig hagyjuk a tepsin hűlni őket, majd óvatosan tegyük át őket egy rácsra, hogy ott teljesen ki tudjanak hűlni.
Folytassuk addig, amíg az összes tészta el nem fogy. Légmentesen lezárva, szobahőmérsékleten, 3-4 napig elállnak, de annál sokkal előbb el fognak fogyni!