Konfitált libacomb káposztás tésztával és narancsos szósszal
Hozzávalók
- 4 db libacomb
- 1 liter libazsír
- tengeri só ízlés szerint
- őrölt kömény
- 3 db babérlevél
- 3 szál rozmaring
- 1 evőkanál feketebors
- 2 db narancs leve
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál sűrített paradicsom
- Káposztás tészta:
- 1 kisebb fejes káposzta
- 40 dkg csuszatészta
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2-3 teáskanál só
- frissen őrölt feketebors
- 3-4 evőkanál libazsír a konfit zsírból
Elkészítés
1. A libacombokat átvizsgáljuk, ha találunk benne toklászokat egy csipesz segìtségével eltávolítjuk! Alaposan lemossuk és szárazra töröljük.
2. Tengeri sóval, őrölt köménnyel bedőrzsöljük és teflon serpenyőben magas hőmérsekleten megpíritjuk a bőrös oldalát. A serpenyőt félretesszük mert a kisült zsírból fogjuk csinálni a narancsos just. Magas falú tepsibe beletesszük a combokat úgy, hogy ne fedjék egymást ráöntjük a felolvasztott zsírt, (mindenhol el kell lepnie) hozzáadjuk a babérlevelet, fokhagymát, rozmaringot!
3. 110 fokra előmelegített sütőben 4 óra alatt készre főzzük!
4. A comb méretétől is függhet az elkészítési idő, ezért hústűvel érdemes ellenőrizni! Ha elkészült hadjuk a zsírban kihűlni!
5. A serpenyőben visszamaradt zsiradékba 1kv-s kanál sűrített paradicsomot pirítunk(jól ki kell pirítani, mert csak a sürités miatt kell bele és ha nem pirítjuk jól ki, erősen paradicsom íze lesz a mártásnak)
6. Felöntjük 2 dl vízzel 1 szál rozmaringot teszünk bele és belefacsarjuk a narancsok levét!
7. Ha szükséges sóval izesítjük, mártás állagúvá visszaforraljuk.
Káposztás tészta:
1. A káposztát négybe vágjuk, torzsáját eltávolítjuk, lereszeljük, megsózzuk majd jól összekeverjük és 15 percet állni hadjuk.A libazsírt felhevítjük hozzáadjuk a cukrot és megvárjuk míg karamellizálódik.
2. Ha a kaposzta már jól kiengedte a levét kinyomkodjuk és hozzáadjuk, majd fedő alatt lassú tűzön folyamatos keveréssel addig pároljuk, míg a káposzta puha nem lesz!
3. Lábosban vizet forralunk 1 teáskanál sóval. Ha felforrt, beletesszük a tésztát a forrásban lévő vizben és 7-8 perc alatt készre főzzük.
4. Leszűrjük és hozzákeverjük a káposztához!