Köles „túró”-gombóc
A köles semleges ízének és állagának köszönhetően kitűnően alkalmas a túró helyettesítésére a növényi étrendet folytatók számára.
Hozzávalók
2 adaghoz- 10 dkg köles
- 5 dl növényi tej
- ½ citrom
- 5 dkg eritrit
- 1 evőkanál vaníliaaroma
- 1 evőkanál útifű maghéj
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 3 dkg zabkorpa
- porrá őrölt eritrit
- kókusz vagy szójajoghurt
- cukormentes lekvár
Elkészítés
A kölest feltesszük a növényi tejben, közepes lángon főni. Addig főzzük, amíg felveszi az összes folyadékot, és teljesen puhára fő. Szükség esetén pótoljuk a tejet.
Amint besűrűsödött, belekeverjük a citrom levét és reszelt héját, az eritritet, a vaníliaaromát és az útifű maghéjat, majd félretesszük pár percig hűlni.
Egy serpenyőben kókuszolajat hevítünk, és megpirítjuk rajta a zabkorpát. A kölesből gombócokat formázunk, majd megforgatjuk a pirított zabkorpában.
Porrá őrölt eritrittel meghintve, joghurttal és lekvárral tálaljuk.