Kenyértészta alatt sült marharagu
Hozzávalók
- 1 kg marhalábszár
- 5 dkg kolozsvári szalonna
- 5 dkg füstölt szalonna
- 2 szál répa
- 1 db zellergumó
- 2 fej hagyma
- 30 dkg gomba
- 5 dkg vaj
- 5 gerezd fokhagyma
- 5 dl vörösbor
- 1 l alaplé
- 50 dkg liszt
- 1 db tojás
- kevés parmezán
- 1 cs. élesztő
- kakukkfű
- 2-3 db babérlevél
- extraszűz-olívaolaj
Elkészítés
1. A füstölt és a kolozsvári szalonnát felcsíkozzuk, egy nagyobb edényben kiolvasztjuk a zsírját, majd a szalonnát kivesszük a zsírból és félretesszük. Közben a marhahúsról eltávolítjuk a hártyát, hogy gyorsabban elkészüljön, majd nagyobb kockákra vágjuk. Megborsozzuk, megsózzuk, megszórjuk liszttel, és összeforgatjuk, majd a szalonnazsíron megpirítjuk. Ha túl sok a hús, inkább két részletben pirítsuk, mindig csak egy réteget téve az edény aljára.
2. Megtisztítjuk a répát, a zellert, és nagyobb darabokra vágjuk. Ha a hús megpirult, felöntjük vörösborral, és felkaparjuk a letapadt pörcanyagot. Friss kakukkfűből ízesítő csokrot készítünk, és ha felforrt a ragu, beletesszük. Nagy lángon elforraljuk a bor alkoholtartalmát, majd lefedve legalább 2 órát tovább puhítjuk a húst.
3. Közben lisztből, vízből, sóból és élesztőből kenyértésztát gyúrunk, majd egy edényben letakarva fél órát kelesztjük.
4. A raguhoz hozzáadjuk a zöldségeket, és újra lefedjük, majd fél órát főzzük.
5. A gombát felszeleteljük és serpenyőben olívaolajon megpirítjuk. A végén beletesszük a szalonnát, és megszórjuk egy újhagyma zöldjével.
6. Ha a hús majdnem megpuhult, a ragut lehűtjük, hogy rátehessük a kenyértésztát. Ehhez egy nagyobb tepsiben szétterítjük, és vagy a hűtőbe, vagy a teraszra, szabad levegőre tesszük.
7. Lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk a kenyértésztát, és nagyobb pogácsákat szaggatunk belőle. Kicsit kelni hagyjuk még a deszkán is.
8. Ha kihűlt a ragu, sütőtálba tesszük, rászórjuk a gombás-szalonnás keveréket, majd beborítjuk a kenyértészta-pogácsákkal. Megkenjük egy kikevert tojással, és a sütőben 200 fokon még legalább egy órát sütjük.