Kecskesajtos céklarizottó
A rizottó önmagában ízletes és laktató egytálétel, amit az édeskés jellegű cékla hozzáadásával nem csupán ízében, de színében is izgalmasabbá tehetünk.
Hozzávalók
2 adaghoz- 2 db cékla
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 20 dkg rizottórizs vagy jázminrizs
- 1,5 l zöldség alaplé
- 4 evőkanál sörélesztőpehely
- 4 dkg lágy kecskesajt
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A céklát meghámozzuk, felkockázzuk, majd sütőzacskóba csomagoljuk, és az előmelegített sütőben puhára sütjük kb. 20 perc alatt.
Egy főzőedényben olívaolajat hevítünk, majd megfonnyasztjuk rajta a finomra aprított vöröshagymát. Ha barnulni kezd, beleöntjük a rizst, átpirítjuk, majd felöntjük annyi alaplével, hogy elfedje. Fedő alatt, közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett főzni kezdjük, közben mindig pótoljuk a szükséges folyadékmennyiséget.
Az időközben puhára sült cékla egy részét félretesszük díszítésnek, a ¾ részét pedig összeaprítjuk vagy leturmixoljuk, majd a készülő rizottóhoz adjuk. Beleszórjuk a sörélesztőpelyhet is, majd egészen puhára és krémesre főzzük a rizst.
Az elkészült ételt a megmaradt cékladarabokkal és morzsolt kecskesajttal megszórva, melegen tálaljuk.