Karfiolhummusz
Domokos Annamária, az Egy falat egészség blog szerzőjének receptje.
Annamari 2012 óta alkot glutén-, tej- és cukormentes süteményeket, amelyeket országszerte megtalálhatsz kávézókban, cukrászdákban és akár bioboltokban is. Kedvenc területe a receptfejlesztés, legyen szó akár paleo, vegán, autoimmun vagy FODMAP diétáról. További szuper receptekért, tartalmakért kövesd Annamarit a Facebookon és az Instagramon is!
A tökéletes vendégváró mártogatós. Pillanatok alatt elkészül, ráadásul vegán és paleo diétába is beilleszthető. Kínálhatjuk friss szeletelt zöldségekkel, pita kenyérrel, vagy adhatunk ropogós kekszet mellé. Nálunk eddig kivétel nélkül mindenki elkérte a ezt a receptet, aki kóstolta.
Hozzávalók
- 500 g karfiol
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál kókuszolaj
- 120 ml olívaolaj
- 1-2 teáskanál tahini (szezámkrém)
- 3 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál víz
- ¼ teáskanál só
- ½ csokor petrezselyem
- 2 csipet szerecsendió vagy sumac
Elkészítés
A karfiolt pároljuk meg és hagyjuk kihűlni.
Serpenyőben forrósítsuk fel a 2 teáskanál kókuszolajat, és pirítsuk meg rajta a fokhagymagerezdeket.
Tegyük egy magas falú edénybe a párolt karfiolt, a pirított fokhagymagerezdeket, az olívaolajat,
a tahinit, a citromlevet, a vizet és a sót, majd botmixerrel pürésítsük krémesre.
Ha esetleg túl sűrű a krém, adhatunk még hozzá 1-2 evőkanál vizet.
Tegyük 2-3 órára hűtőbe, hogy kellően kihűljön és fogyasztásra alkalmas legyen.
Tálaláskor szórjunk friss petrezselyemleveleket és szerecsendiót a tetejére.
Ezt a hummuszt is próbáld ki: