Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Karfiol „mac and cheese”

Amerikai sajtos makaróni diétabarát módon.
2021. június 14.

A sajtos makaróni nem véletlenül az amerikaiak egyik kedvenc fogása, az viszont biztos, hogy sajnos nem egy diétabarát étel. Ha szívesen megkóstolnál egy minimális szénhidrátot tartalmazó verziót, próbáld ki ezt a karfiolos receptet. 

Hozzávalók

4 adaghoz
  • 1 kg karfiol
  • 6 dkg vaj
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 2 dl tej
  • himalája só
  • őrölt fehér bors
  • ½ kávéskanál őrölt szerecsendió
  • 15 dkg cheddar sajt
  • 12 dkg mozzarella sajt

Elkészítés

 

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. 

A karfiol leveleit és torzsáját eltávolítjuk, megmossuk, majd apró rózsáira szedjük. Forró, sós vízben 3-4 perc alatt roppanósra pároljuk. 

A sajtszószhoz egy edényben, közepes lángon felolvasztjuk a vajat, megpirítjuk benne a lisztet, majd fokozatosan felöntjük a tejjel, és kézi habverővel csomómentesre keverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és őrölt szerecsendióval fűszerezzük. Végül nagy lyukú reszelőn belereszeljük a cheddar sajtot, és hagyjuk felolvadni.

A párolt karfiolt összeforgatjuk a sajtszósszal, majd egy magas falú tepsibe öntjük. A tetejére mozzarella sajtot morzsolunk, majd az előmelegített sütőben 20 percig sütjük. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Poharas epres-mákos guba

Poharas epres-mákos guba

Hangold szezonálisra a mákos gubát!
Paradicsomos-csicseris bulgur

Paradicsomos-csicseris bulgur

Gyors, tápláló és egészséges egytálétel.
Paradicsomos galette

Paradicsomos galette

Próbáltad már sósan a galette-et?

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.