Karfiol „mac and cheese”
A sajtos makaróni nem véletlenül az amerikaiak egyik kedvenc fogása, az viszont biztos, hogy sajnos nem egy diétabarát étel. Ha szívesen megkóstolnál egy minimális szénhidrátot tartalmazó verziót, próbáld ki ezt a karfiolos receptet.
Hozzávalók
4 adaghoz- 1 kg karfiol
- 6 dkg vaj
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- 2 dl tej
- himalája só
- őrölt fehér bors
- ½ kávéskanál őrölt szerecsendió
- 15 dkg cheddar sajt
- 12 dkg mozzarella sajt
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A karfiol leveleit és torzsáját eltávolítjuk, megmossuk, majd apró rózsáira szedjük. Forró, sós vízben 3-4 perc alatt roppanósra pároljuk.
A sajtszószhoz egy edényben, közepes lángon felolvasztjuk a vajat, megpirítjuk benne a lisztet, majd fokozatosan felöntjük a tejjel, és kézi habverővel csomómentesre keverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és őrölt szerecsendióval fűszerezzük. Végül nagy lyukú reszelőn belereszeljük a cheddar sajtot, és hagyjuk felolvadni.
A párolt karfiolt összeforgatjuk a sajtszósszal, majd egy magas falú tepsibe öntjük. A tetejére mozzarella sajtot morzsolunk, majd az előmelegített sütőben 20 percig sütjük.