Jeges tea sorbet
Néha magam is meglepődöm, hogy milyen ételeknek, jelen esetben italoknak van nemzetközi napja, de szerintem jópofa dolog. Ha igazi ünneplésről nincs is szó, mindig jó alkalom arra, hogy elkészítsek jól bevált recepteket, csak úgy – ezt persze egyébként is meg lehet tenni, de így ünnepélyesebbek a keretek.
A jeges tea napja pont mára, június 10-ére esik, ezért meg is mutatom az egyik kedvenc sorbet-mat, ami pont jeges tea alapú. Az én jeges teám, amit nyáron gyakran iszunk, egy alma tea, amit mézzel, és citrommal szoktam ízesíteni, és nagyon jól frissít. Ezt viszont meg is szoktam néha fagyasztani – amíg volt fagyigépem, abban, most, hogy már elromlott, kicsivel több odafigyeléssel, de anélkül. Íme:
Hozzávalók
- 4 filteres almatea
- 2 dl lobogó forró víz
- 8 dl hideg víz
- 1 citrom leve
- 4 ek méz
- 2 ek cukor
- 2 ek whiskey, rum, egyéb alkohol (elhagyható)
Elkészítés
Ehhez a teához jól jön még egy kis cukor is a mézen kívül, hogy krémesebbre fagyjon, sőt, az alkohol is ezt segíti, persze akkor nem lehet gyerekeknek adni. Az elkészítése nagyon egyszerű.
A teafiltereket 8-10 percre áztasd a forró vízbe, majd dobd ki, a teát pedig engedd fel hideg vízzel. Keverd bele a citromlevet, a mézet, a cukrot és az alkoholt, ha használsz, majd az egészet öntsd fagyigépbe, vagy tedd egy nagyobb dobozban a mélyhűtőbe. A fagyigépben az utasításoknak megfelelően készítsd el a sorbet-t, majd tedd a fagyasztóba legalább 2 órára. Ha nincs géped, akkor hagyd 2 órát a mélyhűtőben, egy villával erőteljesen keverd át, majd ismételd meg az egészet még legalább egyszer.
Tálalás előtt hagyd szobahőmérsékleten állni néhány percet. Frissítő, gyerekbarát fagyi (persze csak alkohol nélkül).