Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A kép illusztráció

Pogácsa receptből sosem elég: íme az írós változat!

Egyszerű, klasszikus és nagyon finom
2017. július 12.

Korábban írtunk róla, hogy mi a tökéletes író keksz 3 alapfeltétele. Ezeket Carla Hall kekszmestertől lestük el, most nézzük a receptet is.

Hozzávalók

42 darabhoz
  • 2,5 csésze liszt
  • 1 ek. sütőpor
  • 1 ek. kristálycukor
  • 1 tk. só
  • ½ tk. szódabikarbóna
  • 2 ek. növényi zsiradék
  • 8 ek. hideg, sótlan vaj (1,5 cm-es kockákra vágva) + 2 ek. olvasztott vaj
  • 1 ¾ csésze hideg, alacsony zsírtartalmú író

Elkészítés

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, sót, cukrot, szódabikarbónát. Adjuk hozzá a növényi zsiradékot, az ujjbegyeinkkel pedig nyomkodjuk bele a lisztes keverékbe, formázzunk borsóméretű golyócskákat.

Rakjuk a vajkockákat a keverékbe, kezünkkel addig gyúrjuk, míg össze nem áll. Tegyük hűtőbe 15 percre.

Lisztezzük be a nyújtódeszkát, egy evőkanálnyi írót tegyünk félre, a többi mehet bele a hűtőből kivett keverékbe. Gyúrjuk egyneművé a tésztát, enyhén ragacsosnak kell lennie.

Rakjuk a tál tartalmát a lisztezett felületre, lisztezzük be a kezünket, majd azzal lapogassuk a tésztát egy sima, lapos formává (kb. 1,5 cm magas legyen). 3,5 átmérőjű formakiszúróval szaggassuk ki a tésztát. Fordítsuk fel a kiszúrt kekszeket, majd hűtsük 15 percig.

Melegítsük elő a sütőt 230°C-ra, keverjük bele az olvasztott vajat a félre tett íróba, ezzel kenjük be a kekszeket. Süssük, amíg a tetejük aranybarna lesz, kb. 16 perc. Hagyjuk 5 percig hűlni tálalás előtt.

forrás: foodandwine.com

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fehérjedús sajtos pogácsa

Fehérjedús sajtos pogácsa

"Egy kelesztés nélküli, néhány perc alatt összedobható recept, amiből finom, puha és nem utolsósorban magas fehérjetartalommal rendelkező pogácsa készül"
Mazsolás, vajas pogácsa

Mazsolás, vajas pogácsa

Kelesztés, dagasztás nélküli villámgyors pogácsa. A délutáni tea mellé kifejezetten ajánlott, de az uzsonnás dobozba csempészve is nagy sikerre számíthat.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?