Pogácsa receptből sosem elég: íme az írós változat!
Korábban írtunk róla, hogy mi a tökéletes író keksz 3 alapfeltétele. Ezeket Carla Hall kekszmestertől lestük el, most nézzük a receptet is.
Hozzávalók
42 darabhoz- 2,5 csésze liszt
- 1 ek. sütőpor
- 1 ek. kristálycukor
- 1 tk. só
- ½ tk. szódabikarbóna
- 2 ek. növényi zsiradék
- 8 ek. hideg, sótlan vaj (1,5 cm-es kockákra vágva) + 2 ek. olvasztott vaj
- 1 ¾ csésze hideg, alacsony zsírtartalmú író
Elkészítés
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, sót, cukrot, szódabikarbónát. Adjuk hozzá a növényi zsiradékot, az ujjbegyeinkkel pedig nyomkodjuk bele a lisztes keverékbe, formázzunk borsóméretű golyócskákat.
Rakjuk a vajkockákat a keverékbe, kezünkkel addig gyúrjuk, míg össze nem áll. Tegyük hűtőbe 15 percre.
Lisztezzük be a nyújtódeszkát, egy evőkanálnyi írót tegyünk félre, a többi mehet bele a hűtőből kivett keverékbe. Gyúrjuk egyneművé a tésztát, enyhén ragacsosnak kell lennie.
Rakjuk a tál tartalmát a lisztezett felületre, lisztezzük be a kezünket, majd azzal lapogassuk a tésztát egy sima, lapos formává (kb. 1,5 cm magas legyen). 3,5 átmérőjű formakiszúróval szaggassuk ki a tésztát. Fordítsuk fel a kiszúrt kekszeket, majd hűtsük 15 percig.
Melegítsük elő a sütőt 230°C-ra, keverjük bele az olvasztott vajat a félre tett íróba, ezzel kenjük be a kekszeket. Süssük, amíg a tetejük aranybarna lesz, kb. 16 perc. Hagyjuk 5 percig hűlni tálalás előtt.
forrás: foodandwine.com