Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A kép illusztráció

Pogácsa receptből sosem elég: íme az írós változat!

Egyszerű, klasszikus és nagyon finom
2017. July 12.

Korábban írtunk róla, hogy mi a tökéletes író keksz 3 alapfeltétele. Ezeket Carla Hall kekszmestertől lestük el, most nézzük a receptet is.

Hozzávalók

42 darabhoz
  • 2,5 csésze liszt
  • 1 ek. sütőpor
  • 1 ek. kristálycukor
  • 1 tk. só
  • ½ tk. szódabikarbóna
  • 2 ek. növényi zsiradék
  • 8 ek. hideg, sótlan vaj (1,5 cm-es kockákra vágva) + 2 ek. olvasztott vaj
  • 1 ¾ csésze hideg, alacsony zsírtartalmú író

Elkészítés

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, sót, cukrot, szódabikarbónát. Adjuk hozzá a növényi zsiradékot, az ujjbegyeinkkel pedig nyomkodjuk bele a lisztes keverékbe, formázzunk borsóméretű golyócskákat.

Rakjuk a vajkockákat a keverékbe, kezünkkel addig gyúrjuk, míg össze nem áll. Tegyük hűtőbe 15 percre.

Lisztezzük be a nyújtódeszkát, egy evőkanálnyi írót tegyünk félre, a többi mehet bele a hűtőből kivett keverékbe. Gyúrjuk egyneművé a tésztát, enyhén ragacsosnak kell lennie.

Rakjuk a tál tartalmát a lisztezett felületre, lisztezzük be a kezünket, majd azzal lapogassuk a tésztát egy sima, lapos formává (kb. 1,5 cm magas legyen). 3,5 átmérőjű formakiszúróval szaggassuk ki a tésztát. Fordítsuk fel a kiszúrt kekszeket, majd hűtsük 15 percig.

Melegítsük elő a sütőt 230°C-ra, keverjük bele az olvasztott vajat a félre tett íróba, ezzel kenjük be a kekszeket. Süssük, amíg a tetejük aranybarna lesz, kb. 16 perc. Hagyjuk 5 percig hűlni tálalás előtt.

forrás: foodandwine.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fehérjedús sajtos pogácsa

Fehérjedús sajtos pogácsa

"Egy kelesztés nélküli, néhány perc alatt összedobható recept, amiből finom, puha és nem utolsósorban magas fehérjetartalommal rendelkező pogácsa készül"

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!