Irány a tavasz: krumplifasírt újhagymával
Bibibííí, nekem már igazi újhagymám van!!! Imádom, mert zsenge, friss, egyáltalán nem olyan fás és kemény, mint a télen termesztett zöldhagymák. Elképesztő illata van, gyönyörű színe és formája, és egyébként is, itt a tavasz!!! Március vége felé járunk, már alakul az a melegebb időjárás, és mindenki egy kicsit lejjebb húzza a kabátján a cipzárt – hát nem csodálatos?
Azért a tél is még próbálkozik, kifejezetten hidegek az esték, az éjszakák, és még mindig jól esnek a melengető ételek. De már belecsempésztem az újhagymát, hogy a télben egy kis igazi tavasz is legyen. Ezek a kis krumplipogácsák, gyorsan meg is vannak, ha előre főtt burgonyával dolgozunk, ami akár maradék is lehet. Reszelt sajt (jól kezdődik, nem?), kevés vaj, sok újhagyma, egy kicsi mustár, és már csak pogácsákat kell formázni belőle, aztán lisztbe hempergetve kisütni egy kevés olajban. Salátával teljesértékű ebéd, vagy vacsora.
Hozzávalók
- 80 dkg burgonya
- 15 dkg reszelt sajt (Gouda, Cheddar, stb.)
- 1 ek (kb. 2 dkg) vaj
- 2 ek mustár
- 1 csomag újhagyma
- liszt a sütéshez
- olaj a sütéshez
- só, bors
Elkészítés
A burgonyát sós vízben fűzzük puhára, majd hámozzuk meg. A lisztet ízesítsük sóval, borssal, majd tegyük félre. Az újhagymát tisztítsuk meg majd karikázzuk fel (a zöld részeket is). A burgonyához adjunk vajat, a sajtot és a mustárt, majd törjük össze krumplinyomóval, és mehet bele az újhagyma is. Keverjük át, majd ha kissé kihűlt, formázzunk belőle pogácsákat, és forgassuk meg a lisztben. Hevítsünk olajat egy serpenyőben, majd mindkét oldalán 5 percet süssük a pogácsákat, vagy amíg aranybarnára nem pirulnak. Szedjük papírtörölközőre és forrón tálaljuk salátával.