Így készítsd a legkrémesebb zöldséglevest
Nagyon szeretem sütve, pirítva a zöldségeket, ha csak tehetem, így készítem el a karfiolt, kelbimbót, brokkolit, sárgarépát. A sütés, grillezés hatására sokkal ízesebbek, zamatosabbak lesznek, ez a plusz karakter pedig nagyon jót tesz a kevésbé intenzív alapízű zöldségeknek.
Hozzávalók
4 személyre- 1 kis fej karfiol
- 2 + 1 evőkanál olívaolaj
- só, őrölt fekete bors
- 1 csokor újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg burgonya
- 8 dl-1 l zöldségalaplé
- 2 dl zsírosabb hab- vagy főzőtejszín
- 4 csík bacon a tálaláshoz
- parmezán sajt a tálaláshoz
- tört csili a tálaláshoz
Elkészítés
A karfiolt megmossuk, leszárítjuk, rózsáira szedjük. Kiterítjük egy sütőpapírral leterített sütőlemezen, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. 220-230 fokra előmelegített sütőben, néha átforgatva addig sütjük, míg kissé megpirulnak a zöldségdarabok.
Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olívaolajat, rászórjuk az újhagyma felkarikázott fehér részét (a zöldjét félretesszük a tálaláshoz) és az aprított fokhagymát. Megdinszteljük, majd hozzáadjuk a meghámozott, apró kockákra vágott burgonyát. Átpirítjuk, rátesszük a sült karfiolt, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük az alaplével.
A levest felforraljuk, majd közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Mikor már puha a burgonya is, egy merőkanálnyi lével kikeverjük a tejszínt, és apránként, folyamatos keverés mellett a leveshez csorgatjuk. A kész levest botmixerrel krémesítjük.
Sült baconnel a tetején, reszelt parmezánnal, újhagyma aprított zöldjével és kevés tört csilivel megszórva tálaljuk.