Variációk a húsvéti sárga túróra
Ahány ház, annyi szokás, de abban megegyezhetünk, hogy a tradicionális húsvéti sárga túró sonka és kalács mellé tökéletes. Az én alapreceptem családi hagyomány, egy ilyet minden évben készítek, de kísérletezni is szoktam olyan párosításokkal, amelyek ugyan nem autentikusak, de remekül passzolnak a sárga túró egyedi ízvilágához és állagához.
Hozzávalók
- A sóshoz:
- 1 l tej
- 10 tojás
- 1 kávéskanál só
- 1 csokor újhagyma fehér része
- 1 nagy csokor snidling
- 4 evőkanál finomra reszelt parmezán
- Az édeshez:
- 1 l tej
- 10 tojás
- 1 csipet só
- 4 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 evőkanál kókuszreszelék
- 1 nagy marék mazsola
Elkészítés
Az autentikus verzió lehet édes és sós, bár itt kell megjegyeznem, hogy a sósnak szánt túróba is szoktak 1-2 evőkanál cukrot tenni (10 tojásos mennyiséghez, természetesen kevés sót is adunk hozzá). Az édes verzióba kicsivel több cukor (10 tojásos mennyiséghez kb. 5 dkg, szerintem több felesleges bele), vaníliás cukor és opcionálisan kezeletlen citromhéj és/vagy mazsola kerülhet.
Az alaprecept rendkívül egyszerű: minden egyes felhasznált tojáshoz 1 dl tejjel kell számolni, ehhez az alaphoz kerülnek a különböző ízesítők. A tejet egy nagy lábasban felforraljuk. A tojásokat felütjük, egy tálban vagy éppen csak elkaparjuk a sárgájukat (mozaikos végeredmény) vagy teljesen elkeverjük. A tejhez csorgatjuk, takaréklángon, kevergetve addig főzzük, amíg sűrű, túrós állagú nem lesz.
Közben egy szűrőt kibélelünk tiszta gézzel vagy bármilyen egyéb puha, nem sűrű szövésű textillel. A szűrőt ráhelyezzük egy nagyobb lábas vagy tál peremére úgy, hogy bőven maradjon alul hely a lecsepegéshez.
A kész túrót a kibélelt szűrőbe töltjük, a textil végeit összefogjuk, alaposan megcsavarjuk, közben a túró tetejét egyenletesre nyomkodjuk, majd elkötjük. Hagyjuk egy éjszakát pihenni, ezalatt szépen lecsepeg a tálba a felesleges folyadék. Másnap kibontjuk a kész túrót, tálalásig hűtőben, zárható tetejű tálban tartjuk.
Variációk sárga túróra:
Snidlinges-parmezános sárga túró
Hozzávalók (1 félgömbhöz):
1 l tej
10 tojás
1 kávéskanál só
1 csokor újhagyma fehér része
1 nagy csokor snidling
4 evőkanál finomra reszelt parmezán
A sárga túrót a fenti alaprecept alapján készítjük. A sót és a vékonyra karikázott újhagymát a tojásokkal együtt adjuk a tejhez, a finomra aprított snidlinget és a reszelt sajtot pedig akkor, amikor már sűrűsödik a túró.
Mazsolás-kókuszos sárga túró
Hozzávalók (1 félgömbhöz):
1 l tej
10 tojás
1 csipet só
4 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál kókuszreszelék
1 nagy marék mazsola
A sárga túrót a fenti alaprecept alapján készítjük. A sót, a kétféle cukrot, a kókuszreszeléket és a mazsolát a tojásokkal együtt adjuk a tejhez, majd együtt sűrűre főzzük. A mazsolát főzés előtt rumba is áztathatjuk.