Húsos pite
Elmúltak az ünnepek, maradt a hideg tél, én pedig biztos vagyok benne, hogy ilyenkor legtöbbünk laktató ételekre vágyik. Készítsetek pitét sósan: hússal, zöldségekkel! Azt hiszem, ez az az étel, amely mindannyiunkat át fog melegíteni.
Hozzávalók
4 személyre- 25 dkg karfiol
- 25 dkg burgonya
- 25 dkg sárgarépa
- 1 szál póréhagyma
- 1+1 evőkanál olívaolaj
- 2 fej sonkahagyma (vagy 1 nagyobb fej vöröshagyma)
- 3 gerezd fokhagyma
- 20 dkg csiperkegomba
- 2 szál angol zeller
- 60 dkg sertés-marha darált hús
- só, őrölt fekete bors
- 15 dkg liszt
- 9 dkg vaj
- 1 tojás + a kenéshez
- kevés hideg víz (ha szükséges)
Elkészítés
A karfiolt megmosva, rózsáira szedve roppanósra főzzük. A burgonyát bő vízben szintén félkeményre főzzük. A répákat megpucoljuk, felkarikázzuk, majd egy kevés vízben roppanósra pároljuk.
A póréhagymát megpucoljuk, felkarikázzuk. 1 evőkanál olajon addig pároljuk, amíg karikáira esik, majd hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott hagymát, a felaprított fokhagymát, a megmosott, felcikkezett gombát és a feldarabolt angol zellert. Hozzáadjuk a karfiolt, a meghámozott, felkockázott burgonyát és a répát, együtt összepirítjuk, majd félretesszük.
A maradék olajon fehéredésig pirítjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk. Hozzákeverjük a zöldségeket.
A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást, kevés sót és annyi hideg vizet, hogy összeálljon a tészta. Fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük.
A húst a zöldségekkel egy nagyobb sütőtálba halmozzuk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, a sütőtál tetejére borítjuk, a széleket villával megmintázzuk.
A pite tetejét megszurkáljuk villával, majd lekenjük a felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Tetszőleges salátával tálaljuk.