Húsos-paradicsomos cannelloni
Igaz, hogy kissé macerás megtölteni a cannelloni csöveket, de szerintem megéri „küzdeni velük”. Hiszen az eredmény annyira finom! Ezúttal húsosan, fűszeres paradicsommártással készítettem, és persze rengeteg friss zöldfűszert használtam hozzá.
Hozzávalók
4 személyre- A paradicsommártáshoz:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 6 dl passzírozott paradicsom
- 40 dkg hámozott, aprított paradicsom
- 4 ág oregánó
- 2 ág kakukkfű
- 2 kis ág rozmaring
- só
- 1 marék bazsalikomlevél + a díszítéshez
- A húsos töltelékhez és az összeállításhoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 60 dkg sertés-marha darált hús
- só, őrölt fekete bors
- 16 db cannelloni cső
- 2 gömb (20 dkg) mozzarella sajt
- 1 nagy marék reszelt parmezán
Elkészítés
Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat. Ráreszeljük a megpucolt fokhagymákat, hozzáadjuk a kétféle paradicsomot. Jöhetnek bele a fűszerek: az oregánó és a kakukkfű lecsipkedett levelei és egészben a rozmaringágak. Megsózzuk, felforraljuk, majd lassú tűzön, kevergetve, 30-40 perc alatt sűrűre főzzük. Végül belekeverjük a felcsíkozott bazsalikomot is. Cukrozni ízlés szerint lehet a mártást, én nem szoktam. Amikor elkészült, eltávolítjuk a rozmaringágakat.
Közben a töltelékhez egy serpenyőben, a felhevített olajon sütni kezdjük a megpucolt, lereszelt fokhagymákat. Rászórjuk a darált húst, erős lángon, kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Hozzákeverünk annyi paradicsommártást, hogy töltelék állagot kapjunk.
A többi paradicsommártás 2/3-át egy sütőtál aljába kanalazzuk, elsimítjuk. A töltelékkel megtöltjük a cannelloni csöveket, a mártásba ültetjük. Tetejüket megkenjük a többi paradicsommártással. A tetejére mozzarellát morzsolunk és parmezánt reszelünk.
180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. Bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.