Húsgombócok ajvárszószban
Egy kis üveg ajvár mindig jó, ha van otthon. Kínálhatod magában, húsok mellé, belekeverheted hummuszba vagy más mártogatósba, de lehet belőle szósz is – mint ebben a receptben.
Hozzávalók
4 személyre- A húsgombócokhoz:
- 50 dkg darált sertéshús
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
- só, őrölt fekete bors
- kevés olaj a sütéshez
- A szószhoz:
- 15 dkg tejföl
- 1 dl 10%-os főzőtejszín
- 10 dkg ajvár (csemege vagy csípős, nagyon finom fele-fele arányban is)
- só
- A körethez:
- 25 dkg bulgur
- só
Elkészítés
A körethez az átöblített bulgurt kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben puhára főzzük.
Közben a sertéshúst összedolgozzuk a megpucolt, lereszelt fokhagymával és a többi fűszerrel, majd kis gombócokat formázunk belőle. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, és aranybarnára sütjük rajta a gombócokat. Tálalásig konyhai papírtörlőre szedjük.
A tejfölt, a tejszínt és az ajvárt egy kis lábasban összeforraljuk, ízlés szerint megsózzuk.
A húsgombócokat az ajváros szósszal és a bulgurral tálaljuk.
Ezt a receptet is próbáld ki: