Gyümölcsös süti, avagy cobbler - szinte bármiből
Mi az a cobbler? Azt hiszem, ezt a legjobb lesz előre tisztázni. A cobbler, amely szó egyébként cipészt jelent, egy olyan gyümölcsös sütemény, amelynek a tetejét kockakőszerűen tészta borítja (cobblestone – kockakő). Tehát alul a szaftos, bugyogó gyümölcs, fölül a tészta, kicsit a morzsás süteményre emlékeztet, de egyenletesebb a tésztája. És, hogy miért mondom, hogy bármiből?
Mert tényleg bármiből elkészíthető ez a remekül variálható desszert, ha van otthon gyümölcs, liszt, vaj, és cukor. Az Egyesült Államok déli részéről származó “recept” szerint a tészta feleannyi cukor, mint liszt, és annyi vaj, amitől a tészta összeáll. Vagyis kicsit pitetészta, kicsit keksz, ropog és édes, és ha egyszer elkészíted, örökre megjegyezted. A gyümölcsök arányáról pedig annyit, hogy ha a tálat majdnem ¾ -ig megtölti, akkor jó vagy. Milyen gyümölcs? Most éppen barack, szilva, és áfonya (a képen). Nyár közepén kajszi és málna, nyár elején eper. Télen alma, körte, akár aszalt gyümölcsök, is. Ha a gyümölcs nagyon édes, mint az eper, adj hozzá kevés citromlevet. Ha savanyú, mint a szilva, szórd meg több cukorral. Ha nagyon leveses, hintsd meg kukoricakeményítővel, és ne felejtsd a fűszereket: fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, zöldfűszerek, citromhéj… légy kreatív. A “kockakövek” alja felszívja a gyümölcsök levét, a teteje ropogósra sül, nem is értem, mi van veled, ha már nem hozzávalókért indultál éppen.
Ha sós verzióra vágysz, a cukor természetesen kimarad belőle, a lisztet helyettesítheted kukoricaliszttel is, és reszelhetsz sajtot is a tésztába. Paradicsommal pl. isteni.
Hozzávalók
- A tésztához
- 30 dkg liszt
- 15 dkg cukor (én barna cukrot használok itt is, és a gyümölcsökhoz is, mert ízesebb és jobban ropog)
- csipet só
- kb. 15 dkg olvasztott vaj
- A gyümölcsökhöz:
- Kb 3 közepes őszibarack
- ¼ kg szilva
- 2 marék áfonya
- 1 tk fahéj
- 1 ek kukoricakeményitő
- 6-8 ek cukor
Elkészítés
A sütőt melegítsd elő 175ºC-ra.
A gyümölcsöket magozd ki, szeleteld fel (hámozd a barackot, ha szükséges), majd rendezd a tepsibe. Szórd meg cukorral, a fahéjjal, és hintsd meg a kukoricakményítővel. A tésztához keverd össze a lisztet, a sót és a cukrot, majd annyi vajjal keverd el, amíg morzsalékos tésztát nem kapsz. Ezekből gyúrj golyókat, majd azokat lapítsd ki tenyérnyi korongokra, és ezeket helyezd a gyümölcs tetejére, hogy összeérjenek, és kockakő formájában süljenek össze. Ha befedted a gyümölcsöt, tedd a sütőbe, és kb 45-55 percig süsd, míg a tészta szélei kissé meg nem pirulnak, a gyümölcs pedig szirupos nem lesz. A sütőből kivéve várj pár percet, hogy ne égessen meg, egyébként szobahőmérsékleten a legfinomabb – szerintem.