Gyömbérkekszes pohárkrém
A gyömbér télen-nyáron kedvencem. A karácsonyi időszakban sütikbe vagy például a kacsasült köretéhez teszem, nyáron hűsítő limonádékhoz, jeges teákhoz és fagyihoz reszelem. Az amerikai gyömbérkeksz napra viszont nyilvánvalóan kekszet illik készíteni, így egy finom, zabos tésztájú, friss gyömbérrel ízesített recept mellett döntöttem. És hogy a nyáriasság is maradéktalanul teljesüljön, a kekszeket összetördeltem, majd egy könnyű pohárdesszertbe rétegeztem.
Hozzávalók
4 adaghoz- A kekszhez (10-12 db)
- 10 dkg fehér búzaliszt
- 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 5+2 dkg zabpehely
- 6 dkg cukor
- késhegynyi sütőpor
- csipet só
- 12 dkg vaj
- 1 tojás
- mogyorónyi friss gyömbér
- A pohárkrémhez
- 5 dl tej
- 4 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 20 dkg mascarpone
- 8 db gyömbéres keksz
- 15 dkg piros ribizli és áfonya vegyesen
Elkészítés
Először a kekszekkel kezdjük. A kétféle lisztet összekeverjük az 5 dkg zabpehellyel, a cukorral, a sütőporral és a sóval. Belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást és a lereszelt gyömbért. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
A tésztát 10-12 gombócra osztjuk, tenyerünkben kissé ellapítjuk, majd sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük a kekszeket. A tetejükbe belenyomkodjuk a maradék zabpelyhet.
A tepsit 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 14 perc alatt készre sütjük a kekszeket. A sütőlemezen hagyjuk kihűlni.
Mialatt hűl, nekikezdünk a pohárkrém alapjának is. A tejből, a cukorból és a pudingporból hagyományos módon sűrű vaníliapudingot főzünk. Én hozzá szoktam adni egy vaníliarúd kikapargatott magjait, hogy még intenzívebb vanília íze legyen. 2. Lehúzzuk a tűzről, lefedjük, és megvárjuk, hogy langyosra hűljön. Ezután habverővel belekeverjük a mascarponét. Megvárjuk, hogy teljesen kihűljön.
Egy desszertes pohár aljába beletördelünk egy gyömbéres kekszet. Krémet kanalazunk rá, megszórjuk megmosott, leszemezett ribizlivel és áfonyaszemekkel. Ezt ismét egy darab összetördelt keksz, majd krém követi. A pohárkrém tetejét gyümölcsökkel díszítjük. Hasonlóan járunk el a többi három adaggal is. Behűtve tálaljuk.