Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ezt készítsd a nyáresti teraszos borozásokhoz!

Finom, puha tészta, a töltelék variálható: Grúz sajtos lepény
2017. június 9.

Amint megérkezik a szép idő, egyre több és több street food ételt készítek, annyira jók az esti teraszos borozásokhoz! A hachapuri vagy khachapuri tradicionális grúz étel. Készítik hajó formájúra (a sütés végén a töltelékre dobott tojással látványra sem utolsó!) és lapos lepényeknek. A tésztája nagyon finom és puha, joghurttal vagy például kaukázusi kefirrel süthetitek, a töltelékébe pedig kerülhet brindza, mozzarella, ricotta vagy éppen krémesebb feta.

Hozzávalók

6 közepes méretű lepényhez
  • A tésztához:
  • 50 dkg kenyérliszt
  • 1 csomag instant élesztő (vagy fél kocka friss)
  • 1 teáskanál só
  • 3 dl natúr joghurt
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg brindza
  • 15 dkg ricotta
  • 2 gömb mozzarella
  • 2 tojás
  • só ízlés szerint
  • A kenéshez:
  • 1 tojás + 1 evőkanál joghurt vagy tejföl

Elkészítés

A tésztához a lisztben elkeverjük az élesztőt és a sót, majd apránként hozzáadagoljuk a joghurtot. Puha, rugalmas tésztát kell kapnunk. Megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 6 db 1 cm vastag körré nyújtjuk. A töltelékhez a brindzát, a ricottát és az apróra tépkedett mozzarellát összekeverjük az elhabart tojásokkal. A használt összetevők sósságához mérten megsózzuk.

gruzlepeny1

A tölteléket a tésztakorongokra halmozzuk úgy, hogy körben 2-2,5 cm-nyi területet üresen hagyunk. Az üres területet több helyen összefogva batyuvá formázzuk a töltött tésztát, a tetejét alaposan összecsipkedjük, lelapítjuk. Ezt követően megfordítjuk a lepényt, hogy az összecsipkedett rész kerüljön alulra, és lisztezett felületen, sodrófával még kicsit nyújtunk rajta. Hasonlóan járunk el a többi tésztadarabbal is.

A lepényeket sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, tetejüket megkenjük a joghurttal vagy tejföllel elkevert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Melegen és hidegen is nagyon finom!

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csirkés-gombás rántott palacsinta görög joghurtos uborkasalátával

Csirkés-gombás rántott palacsinta görög joghurtos uborkasalátával

Bár laktató főétel, ízeiben a könnyű, nyárias ételeket idézi. A csirke fűszerkeveréke paprikás-zöld fűszeres, a saláta frissítő, a legfinomabb jól behűtve.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?