Ezt készítsd a nyáresti teraszos borozásokhoz!
Amint megérkezik a szép idő, egyre több és több street food ételt készítek, annyira jók az esti teraszos borozásokhoz! A hachapuri vagy khachapuri tradicionális grúz étel. Készítik hajó formájúra (a sütés végén a töltelékre dobott tojással látványra sem utolsó!) és lapos lepényeknek. A tésztája nagyon finom és puha, joghurttal vagy például kaukázusi kefirrel süthetitek, a töltelékébe pedig kerülhet brindza, mozzarella, ricotta vagy éppen krémesebb feta.
Hozzávalók
6 közepes méretű lepényhez- A tésztához:
- 50 dkg kenyérliszt
- 1 csomag instant élesztő (vagy fél kocka friss)
- 1 teáskanál só
- 3 dl natúr joghurt
- A töltelékhez:
- 25 dkg brindza
- 15 dkg ricotta
- 2 gömb mozzarella
- 2 tojás
- só ízlés szerint
- A kenéshez:
- 1 tojás + 1 evőkanál joghurt vagy tejföl
Elkészítés
A tésztához a lisztben elkeverjük az élesztőt és a sót, majd apránként hozzáadagoljuk a joghurtot. Puha, rugalmas tésztát kell kapnunk. Megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 6 db 1 cm vastag körré nyújtjuk. A töltelékhez a brindzát, a ricottát és az apróra tépkedett mozzarellát összekeverjük az elhabart tojásokkal. A használt összetevők sósságához mérten megsózzuk.
A tölteléket a tésztakorongokra halmozzuk úgy, hogy körben 2-2,5 cm-nyi területet üresen hagyunk. Az üres területet több helyen összefogva batyuvá formázzuk a töltött tésztát, a tetejét alaposan összecsipkedjük, lelapítjuk. Ezt követően megfordítjuk a lepényt, hogy az összecsipkedett rész kerüljön alulra, és lisztezett felületen, sodrófával még kicsit nyújtunk rajta. Hasonlóan járunk el a többi tésztadarabbal is.
A lepényeket sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, tetejüket megkenjük a joghurttal vagy tejföllel elkevert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Melegen és hidegen is nagyon finom!