Mutatunk egy újabb csirkés receptet, amely nagyon finom és a hozzávaló alapanyagok sem drágák
Sokoldalú és nem utolsó sorban olcsó alapanyag a kukoricadara, sőt gluténérzékenység esetén sem kell lemondanotok róla: többféle gluténtartalmú alapanyagot helyettesíthettek vele.
Én most a csirke bundájába is csempésztem, a grill polentánál pedig parmezánnal ízesítettem.
Hozzávalók
4 személyre- A polentához (kb. 8 szelethez):
- 2 dl tej
- 2 dl víz
- 1 + 1 teáskanál olívaolaj
- só
- 10 dkg kukoricadara
- 4 dkg parmezán
- A karamellizált hagymához (hagymalekvárhoz):
- 3 fej lila hagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 teáskanál olívaolaj
- 2 evőkanál méz, só
- ízlés szerint kevés balzsamecet
- A csirkefalatokhoz:
- 50 dkg csirkemellfilé vagy csirke-felsőcombfilé
- só
- a panírozáshoz liszt, tojás, és 2/3-1/3 arányban keverve zsemlemorzsa és kukoricadara
- olaj a sütéshez
Elkészítés
1. A polentához egy lábasban összeforraljuk a tejet a vízzel. Hozzáadunk egy teáskanálnyi olajat, megsózzuk, majd beleszórjuk a kukoricadarát. Mérsékelt lángon, kevergetve sűrűre főzzük, mikor már megpuhult és sűrűn krémes, belereszeljük a parmezánt is.
2. A masszát azonnal egy kivizezett vagy sütőpapírral kibélelt tálba öntjük úgy, hogy kb. 1,5 cm vastag legyen. Elsimítjuk, majd megvárjuk, hogy kihűljön és megszilárduljon.
3. A megszilárdult polentát a tálból deszkára borítjuk, felkockázzuk, majd grillserpenyőben, a maradék olajon átsütjük.
4. A karamellizált hagymához a hagymákat megpucoljuk, felkarikázzuk. Egy kisebb lábasba öntjük az olajat és a mézet, rátesszük a hagymákat, megsózzuk. Lassú tűzön, kevergetve puhára főzzük. Amikor már megpuhult (a főzés vége előtt pár perccel), ízlés szerint adhatunk hozzá egy kevés balzsamecetet.
5. A csirkefalatokhoz a felkockázott csirkehúst megsózzuk, majd lisztbe, sózott, felvert tojásba, végül pedig a kukoricadarával elkevert zsemlemorzsába panírozzuk.
6. Közepesen forró olajban aranybarnára sütjük.
7. A kész csirkefalatokat a polentakockákkal és a karamellizált hagymával tálaljuk.