Gránátalmás-kókuszos-kesudiós citromparfétorta virágszirmokkal
Hozzávalók
- az alaphoz
- 1 bögre sózatlan, pörköletlen, natúr mandula
- 1/2 bögre sózatlan napraforgó- és tökmag vegyesen
- 12 szem datolya
- 2ek kókuszolaj
- 1ek méz
- pici só
- a töltelékhez
- 1.5 bögre sózatlan, pörköletlen, natúr kesudió
- 1/3 bögre kókuszolaj (nem tej!!!)
- 2/3 bögre méz
- 1/2 rúd vanília kikapart magja
- 1 nagy citrom reszelt héja és kifacsart leve
- a záró réteghez
- 1 gránátalma magja
- 1/2 bögre friss vagy fagyasztott málna
- 1/2 lime leve
- 1ek rózsavíz
- 2ek méz
- a díszítéshez szárított és friss virágszirmok
Elkészítés
Szeptember 26 -án lett Lola lányom 10 éves. Belépett a tinikorba. 9 éves kora óta azzal sokkolom magam, hogy már csak még egyszer ennyi van abból, hogy velünk él, hogy mindennap látjuk, aztán kirepül, elmegy egyetemre… az sem kizárt, hogy külföldön folytatja majd a tanulmányait. Még egyszer ennyi… Már csak… pedig ez is hogy elrepült! Még csak most született! Még egyszer ennyi… Még annyi sem… És várhatóan ez lesz a nehezebb, a tizenévek a cikázó hormonokkal, az identitáskereséssel, a szerelmekkel, a csalódásokkal, a sikerekkel, a kudarcokkal, a felnőtté válás nehézségeivel… Jaaaaaaj, remélem, csináltam eddig annyira jól, hogy majd megengedi, hogy Mellette legyek, szeressem, támogassam, vigasztaljam, bátorítsam, terelgessem! Bízom benne, bízom bennünk! Boldog szülinapot kicsi Kincsem!
1. A kesudiót a készítés előtt minimum 2 órával beáztatom.
2. Amikor nekilátok a torta összeállításának, az alapot készítem el először.
3. A magvakat, a datolyát és a mézet egy robotgépben ledarálom, majd egy 20cm-es kapcsos tortaforma alján egyenletes rétegben jól lenyomkodom.
4. A töltelékhez a hozzávalókat szintén robotgépbe teszem, és 5-7 percnyi folyamatos magas fokozatú beállítás mellett habos krémmé dolgozom, majd ráöntöm az alapra.
5. Ezt egy fél órára beteszem a fagyasztóba, hogy a középső réteg megdermedjen kicsit, mielőtt ráöntöm a zárót – így nem fog egymásba folyni a kettő.
6. Befejezésül az utolsó réteg hozzávalóit is összepürésítem, és lezárom vele a tortát. Az egész mehet vissza a fagyasztóba.
7. Fogyasztás előtt fél órával kiveszem a jégről, hogy vágható legyen.
8. A friss szirmokkal és a szárított virággal ekkor díszítem még.