Gombás-sonkás lepény
Ha van egy jó kelt tészta receptünk (ugyanezt használom vékony tésztás pizzához, azaz épp fordítva: a pizzatésztám szoktam vastagabbra nyújtva lepénynek is elkészíteni), nyert ügyünk van! Erre a lepényre most csípős ajvárt kentem, megpakoltam sonkával, gombával és sok-sok sajttal.
Hozzávalók
8 szelethez- A tésztához:
- 50 dkg kenyérliszt
- 1 csomag instant élesztő
- 5 evőkanál olívaolaj
- 2 csapott teáskanál só
- kb. 3 dl langyos víz
- A feltéthez:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 20 dkg csiperkegomba
- 20 dkg csípős ajvár
- 10 dkg szeletelt sonka
- 20 dkg reszelt sajt (edami sajtot használtam)
Elkészítés
A tésztához a lisztben elkeverjük az élesztőt, az olívaolajat és a sót. Apránként hozzáadagoljuk a vizet, megdagasztjuk, és rugalmas tésztává gyúrjuk. Letakarjuk, majd meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és kb. 2 cm vékonyra húzzuk (nyújtjuk). Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük (én kettéosztottam, és két 20×30 cm-es tepsiben sütöttem meg).
Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a megtisztított, felszeletelt gombát erős lángon átpirítjuk rajta.
A lepényt megkenjük az ajvárral, rászórjuk a gombát és a felcsíkozott sonkát. Végül egyenletesen megszórjuk a reszelt sajttal is. 180 °C-ra előmelegített sütőben 22-25 percet sütjük.
Ezt az ajváros receptet is próbáld ki: