Gombás pulykalasagne
Habár kicsit több előkészületet igényel, ez az az étel, amire érdemes időt szánni egy ráérősebb napon vagy egy hétvégi ebédkészítés során. A recept azoknak szól, akik nem szívesen esznek vörös húsokat, lasagnét viszont annál inkább.
Hozzávalók
15x25 cm-es tepsihez- 50 dkg darált pulykacomb
- 5 dl passzírozott paradicsom
- himalája só
- őrölt fekete bors
- 2 evőkanál oregánó
- 1 evőkanál fokhagymapor
- 25 dkg csiperkegomba
- 1 evőkanál olívaolaj
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál zabliszt
- 3 dl növényi tej
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 2 evőkanál sörélesztőpehely
- friss bazsalikomlevél
- 6 lap durum lasagne tészta
- 10 dkg zsírszegény trappista sajt
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A darált húst egy serpenyőbe tesszük, és fedő alatt fehéredésig pároljuk. Ezután beleöntjük a passzírozott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szárított oregánóval és fokhagymával. Fedő alatt, alacsony lángon tovább főzzük.
A csiperkegombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, majd egy olívaolajjal megkent serpenyőben megpirítjuk.
A besamelmártáshoz egy edényben felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a zablisztet, megpirítjuk, majd felöntjük a tejjel, és csomómentesre keverjük. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a szerecsendiót és a sörélesztőpelyhet.
Elkezdjük összeállítani a lasagnét. A tepsi aljába paradicsomos ragut kanalazunk, rácsorgatjuk a besamelmártást. Erre sorakoztatjuk a megpirított gombát és a bazsalikomleveleket, majd az egészet lefedjük a tésztalapokkal. Addig ismételjük, amíg marad hozzávaló, majd az utolsó réteg mártást megszórjuk reszelt sajttal.
A tepsit lefedjük alufóliával, majd az előmelegített sütőbe toljuk, és 20 percig sütjük. Az utolsó 10 percben levesszük a fóliát, hogy szépen megpiruljon a sajt.