Gomba paella kelkáposztával és tojással
Hozzávalók
4 személyre- A gomba alapléhez:
- 30g száraz porcini gomba
- 1 evőkanál olíva olaj
- 1 nagy hagyma, apróra vágva
- 1 sárgarépa, apróra vágva
- 1 szárzeller, apróra vágva
- 450 g crimini (apró, barna) gomba, nagyobb darabokra vágva
- 6 szál friss petrezselyem
- 4 ág friss kakukkfű
- ¼ teáskanál szemes bors
- 1 teáskanál só
- A paellahoz és az összeállításhoz:
- 6 evőkanál olíva olaj
- 680g crimini gomba, negyedekre vágva
- só és frissen őrölt bors
- 1 nagy hagyma, nagyon finomra vágva
- ½ kaliforniai paprika, nagyon finomra vágva
- ½ poblano chili paprika, finomra vágva, magok nélkül
- 4 gerezd fokhagyma, összenyomva
- 1 ½ csésze rövid szemű rizs
- 1 csésze száraz fehér bor
- 1 teáskanál apróra vágott kakukkfű, plusz a tálaláshoz
- 1 kis fej kelkáposzta, felvágva
- 4 nagy tojás
- ¼ csésze apróra vágott, friss petrezselyem
- chili olaj
Elkészítés
Gomba alaplé:
Tegyük a porcini gombákat egy közepes méretű tálba, és öntsünk rá 1 csésze forró vizet, majd hagyjuk állni 30 percig. Majd helyezzünk kétrétegnyi konyhai papírtörlőt egy finom lyukú szűrőbe, és szűrjük le a gombát. Tegyük félre a gombákat és a leszűrt áztató vizet is.
Közepes lángon melegítsük meg az olajat egy nagy lábosban. Néhányszor megkeverve főzzük puhára a hagymát, a sárgarépát és a zellert. Adjuk hozzá a crimini gombát, a petrezselymet, a kakukkfüvet, a szemes borsot, a sót és a félretett porcini gombát az áztató vízével együtt. Adjunk hozzá még 6 csésze vizet. Forraljuk fel, vegyük vissza a hőfokot, és a lassú tűzön főzzük 30 percig.
A kész alaplevet szűrjük át egy tiszta lábosba, és tartsuk melegen.
A paella és az összeállítás:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Közepes lángon melegítsünk 2 evőkanál olajat egy nagy serpenyőben. Néha megkeverve főzzük a gombát kb. 4 percig, amíg kiengedi a levét, majd főzzük tovább, amíg elpárolog a leve, és a gombák enyhén megbarnulnak, sózzuk, borsozzuk. Tegyük tányérra.
Tegyünk újabb 2 evőkanálnyi olajat a serpenyőbe, és néha megkeverve pároljuk puhára a hagymát, a kaliforniai paprikát és a chilit. Adjuk hozzá a fokhagymát, pirítsuk tovább fél percig. Sózzuk, borsozzuk.
Adjuk hozzá a rizst, és folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg áttetsző nem lesz. Adjuk hozzá a bort, és folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg teljesen el nem párolog. Tegyük vissza a gombát a serpenyőbe, szórjunk rá 1 teáskanálnyi kakukkfüvet, és öntsük fel az alaplével, hogy elfedje. Sózzuk, borsozzuk. Keverés nélkül főzzük tovább, folyamatosan adagolva az alaplevet, hogy a rizs ne száradjon ki. Főzzük 15-20 percig, amíg a rizs az összes folyadékot felszívja, és ’al dente’ lesz. )Mindig rázzuk meg a serpenyőt, mielőtt 1-1 újabb adag alaplevet öntenénk rá, hogy egyenletesen eloszoljon.)
Főzzük tovább a paellát, időről-időre megforgatva a serpenyőt, hogy biztosak lehessünk benne, hogy mindenhol ugyanannyi hőt kap. Addig főzzük, amíg oldalt és a serpenyő alján egy kéreg nem képződik. Ekkor már a rizs megpirult illata is érezhető.
Közben melegítsük meg a maradék 2 evőkanál olajat egy nagy serpenyőben, közepes lángon. Adjuk hozzá a kelkáposztát, sózzuk, borsozzuk, kevergetve főzzük, amíg egy kicsit összeesik. Öntsük fel ¼ csésze vízzel, és főzzük meg a kelkáposztát. Kanalazzuk rá a paellára.
Készítsünk 4 mélyedést a paellaba, és üssünk 1-1 tojást mindegyikbe, majd toljuk be a sütőbe 8-10 percre, amíg a tojásfehérje megszilárdul.
Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemmel és kakukkfűvel, locsoljuk meg a chili olajjal. Serpenyőben tálaljuk.
Forrás:http:bonappetit.com