A tökéletes karácsonyi desszert, amely egészséges is: Havas Erdő Torta
Idén nincs sok esélyünk fehér karácsonyra, így legalább az asztalra csempésszünk egy szeletet a téli természetből! Például ezzel a havas erdő tortával, amely ráadásul lisztmentes, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Hozzávalók
egy kb. 18 cm átmérőjű tortához- A tésztához:
- 4 db tojás
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl olaj
- 1 dl tej
- 10 dkg őrölt mák
- 5 dkg durvára darált zabpehely
- 5 dkg sötét kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál mézesfűszer
- A krémhez:
- 50 dkg mascarpone
- 10 dkg vaj
- 4-5 evőkanál cukor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- kókuszreszelék a díszítéshez
Elkészítés
1. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat habosra keverjük a kétféle cukorral, az olajjal és a tejjel.
2. Az őrölt mákot összekeverjük a zabpehellyel, a kakaóporral, a sütőporral és a mézesfűszerrel. A tojásos elegyhez szitáljuk, simára keverjük. Végül óvatosan, lapátkanállal hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is.
3. A masszát sütőpapírral bélelt tortagyűrűbe vagy kapcsos tortaformába simítjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Mikor elkészült, megvárjuk, hogy langyosra hűljön, majd eltávolítjuk a tortagyűrűt vagy tortaformát. A tésztát a teljes hűlést követően lapjában kettévágjuk (ízlés szerint a tetejét is levághatjuk vékonyan).
4. A krémhez a mascarponét felhabosítjuk, majd hozzádolgozzuk apránként a puha vajat. Beleszórjuk a kétféle cukrot, simára keverjük, majd 20 percre hűtőbe tesszük.
5. A krémet betöltjük a tortába, illetve megkenjük vele a torta tetejét és oldalát, ez utóbbit úgy, hogy ne fedje a krém teljesen homogénen a sütemény oldalát. Kókuszreszelékkel megszórva kis fenyőfákkal díszítve tálaljuk.