Ismeritek a Gatsby szendvicset?
Egy jó szendvics sok esetben életmentő lehet, ebben szerintem a legtöbben egyetértünk. Viszont tudjátok, hogy honnan ered a november 3-i szendvicsnap? Sandwich (kicsit másképp írva) egy angliai, egész pontosan Kent tartománybeli városka volt, melynek John Montagu volt az egyik őrgrófja. A legenda úgy tartja, hogy a gróf nagyon szeretett kártyázni, kártyázás közben pedig enni. Mivel nem szerette volna, hogy a kártyalapok zsírosak legyenek, elrendelte, hogy a felszolgált hússzeletet két darab kenyér közé helyezzék szolgálói, hogy villa használata nélkül is tiszta maradhasson a keze játék közben. Hamar híre ment a dolognak, és egyre több ember így kezdte el rendelni az ebédjét.
A szendvicsnapra a dél-afrikai Fokváros híres tengeralattjáró szendvicsével, a Gatsby szendviccsel készültem. Sokféleképpen variálható, ami nagyon fontos, az az, hogy hasábburgonyát is pakoljatok bele.
Hozzávalók
2 nagy szendvicshez- 25 dkg pulykamellfilé
- 2 evőkanál méz
- 4 evőkanál mustár
- 1 gerezd fokhagyma
- só, őrölt fekete bors
- 1 teáskanál olívaolaj + 3 dl olaj a sütéshez
- 1 marék hasábburgonya
- 1 óriás bagett
- 2 evőkanál majonéz
- salátalevelek
- 1 paradicsom
Elkészítés
A pulykamellfilét darabokra vágjuk, és lefedhető tálba tesszük. Rákanalazzuk a mézet és a mustárt, hozzáreszeljük a fokhagymát, ízesítjük sóval és borssal. Alaposan összeforgatjuk, lefedjük, és hűtőbe tesszük minimum 2 órára.
A bepácolt pulykadarabokat egy teáskanálnyi olajon átsütjük. Közben a többi olajat is felforrósítjuk, és a hasábburgonyát kisütjük benne.
A bagettet keresztben kettévágjuk, majd a két bagettdarabot hosszában is elfelezzük. Megkenjük az aljukat majonézzel, erre kerülnek a megmosott salátalevelek, paradicsomkarikák, majd a pulykafalatok és a papírtörlővel leitatott, megsózott hasábburgonya. Végül rátesszük a bagettek tetejét is.