Fordított karamellás almatorta
Hozzávalók
- A karamellás részhez:
- 2 db piros alma
- 12 dkg vaj
- 5 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál víz
- A piskótához:
- 4 tojás
- 20 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- fél citrom reszelt héja
- fél narancs reszelt héja
- 4 evőkanál liszt
Elkészítés
A cukrot a vízzel felrakjuk karamellizálódni, ha szép aranybarna levesszük a tűzről és hozzákeverjük a felkockázott vajat.
A 22 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és beleöntjük a karamellt úgy, hogy elterüljön az egész forma alján.
Az almákat megpucoljuk, magházát eltávolítjuk, majd felszeleteljük ujjnyi vastagságra és belehelyezzük a karamellbe, úgy, hogy ne fedje egymást. 180 fokos sütőben 10- 12 perc alatt megsütjük.
Közben elkészítjük a piskóta tésztánkat:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a porcukor 1/4 részével kemény habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral, a citrom és narancs héjával robotgép segítségével kihabosítjuk, majd beleszitáljuk 2-3 részletben a lisztet. A fehérje 1/4 részével fellazítjuk a sárgájás részt, majd a többi fehérjét fakanál segítségével óvatosan beleforgatjuk és mehet a karamellás almára.
150 fokon kb. 40 percig sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük!) Ha megsült, körbe vágjuk és felfordítjuk, tetszés szerint díszítsük.