Fehércsokis-epres csiga
A frissen sült házi csiga egy olyan finomság, amiért megéri várni a hétvégét. Ráadásul a hagyományos kakaós és fahéjas verziók mellett gyümölcsös töltelékkel is elkészíthetjük – cukormentesen is.
Hozzávalók
12 darabhoz- Tészta:
- 2 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 1 dl tej
- 25 dkg durum liszt
- 3 dkg eritrit
- 1 db tojás
- 4 dkg vaj
- csipet só
- Töltelék:
- 20 dkg fagyasztott eper
- 4 dkg eritrit
- 2 evőkanál vaníliaaroma
- 1 dkg chiamag
- 1 dkg útifűmaghéj
- 4 dkg vaj
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 1 db tojás
- 2 dkg cukormentes fehér csokoládé
Elkészítés
Az élesztőt a cukorral együtt felfuttatjuk a langyos tejben. Eközben összeöntjük a lisztet az eritrittel, a tojással, az olvasztott vajjal és a sóval. A robotgép dagasztó fejével megdagasztjuk a tésztát, majd letakarva, meleg helyen hagyjuk megkelni.
Közben elkészítjük a tölteléket. Az epret felolvasztjuk az eritrittel és a vaníliaaromával, majd villával vagy botmixerrel pépesítjük attól függően, hogy mennyire szeretnénk darabosra hagyni. Beleszórjuk a chiamagot és az útifűmaghéjat, alaposan összekeverjük, és hagyjuk őket megduzzadni a folyadékban.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 30×50 cm-es téglalap alakú lappá nyújtjuk, majd megkenjük először olvasztott vajjal, majd megszórjuk vékonyan fahéjjal, végül pedig az előre elkészített eperlekvárral. A rövidebbik oldala mentén szorosan feltekerjük a tésztát, majd 2-3 cm-es szeletekre vágjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, ezalatt újrakelesztjük a tésztát.
Egy mély falú tepsit kivajazunk, majd belesorakoztatjuk a megkelt csigákat. Sütés előtt lekenjük felvert tojással, majd az előmelegített sütőben kb. 18 perc alatt aranybarnára sütjük.
A fehér csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd az elkészült csigák tetejére csorgatjuk.