Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A fotó illusztráció

Extrán ciromos csiga

Mert a fahéjas tekercs már teljesen tavalyi
2018. January 16.

Hozzávalók

12 nagy csigához
  • A tésztához:
  • 2,5 tk. élesztő
  • ¾ csésze langyos tej
  • ½ csésze sótlan vaj (szobahőmérsékletű)
  • 2 tojás
  • ¼ csésze cukor
  • 2 tk. vanília aroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4,5 csésze liszt
  • ½ tk. só
  • ¼ tk. szerecsendió
  • A citromos töltelékhez:
  • 1 csésze cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 ek. sótlan vaj (lágy)
  • ¼ tk. porított gyömbér
  • egy csipet szerecsen dió
  • 2 citrom leve (1/4 csésze)
  • A mázhoz:
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 110g krémsajt
  • 1 csésze porcukor

Elkészítés

Szórjuk az élesztőt a langyos tejbe, hagyjuk állni pár percig, míg felhabosodik. A keverő lapátos fejével alacsony fokozaton keverjük a tejbe a vajat, a tojásokat, a cukrot, a vanília aromát, a citromhéjat, és 1 csésze lisztet. Ezután jöhet bele a só és a szerecsendió. Keverjünk bele még annyi lisztet, hogy puha, de ragacsos tésztát kapjunk.

Tegyük fel a dagasztó fejet, és dagasszuk a tésztát alacsony fokozaton, míg sima, hajlékony, nyújtható állaga lesz (kb. 5 perc). Vékonyan kenjük be a tészta felületét növényi olajjal, fedjük le a tálat fóliával, majd konyharuhával, hagyjuk 1 órát kelni.

Míg kel, állítsuk össze a tölteléket. Tegyük egy tálba a cukrot, reszeljük rá a citromhéjat, majd ujjainkkal dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a vajat, keverjük össze kézi habverővel, míg habos és sűrű lesz. Keverjük hozzá a szerecsendiót és a gyömbért. Lassan csurgassuk hozzá a citromlevet, verjük fel. Lágy, de mégis krémes állagú keveréket kell kapnunk. Pihentessük hűtőben legalább fél órát.

Vékonyan kenjünk ki egy 33×23 cm-es tepsit. A tésztát nyújtsuk kb. 10×15-ös téglalappá, kenjük ré a tölteléket, majd szorosan tekerjük fel. Vágjuk fel 12 egyforma csigára, helyezzük őket a tepsibe, egyik vágott oldalukkal lefele. Fedjük le konyharuhával, hagyjuk kelni 1 órát.

Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra, tegyük a csigákat a sütőbe, süssük 35 percig. Ezalatt készítsük el a mázat. Verjük a citromlevet és a krémsajtot lággyá, majd adjuk hozzá a porcukrot, keverjük krémessé. Amint kész vannak a csigák, csurgassuk meg azokat a mázzal, szórjunk rájuk reszelt citromhéjat. Hagyjuk hűlni 10 percig, mielőtt fogyasztjuk.

forrás: The Kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Süssünk teljes kiőrlésű lisztből fahéjas csigát!

Egy hűvösebb őszi napon kevés jobb dolgot tudok elképzelni, mint begubózni otthon egy pohár forró csokival és a saját sütőnkben sült egészséges, teljes kiőrlésű fahéjas csigákkal.

Pihe-puha pizzás csigatészta, sok és sokféle sajttal megtöltve

Tudtátok, hogy Amerikában a sajtos pizzának külön emléknapja van? Ennek örömére sütöttem is egy finomságot, kicsit csavarva az eredeti recepteken. A tészta nem klasszikus pizzatészta, viszont pihe-puha csigákat készíthettek belőle. Sajtokból pedig minél többféle, annál jobb, mehet bele minden, a hűtő mélyén lapuló sajtmaradék!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!